Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Cornel-Mircea Sămărtinean > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Cornel Sămărtinean (Grup PMP)
Guvernarea PSD-ALDE își bate joc de armata română și de demnitatea militarilor români

Ministerul Apărării Naționale a transmis, în data de 5 septembrie 2017, un comunicat de presă prin care "informează" întreg mapamondul că România nu mai are bani pentru plata salariilor soldaților români, în condițiile în care armata română este singura instituție în care mai are poporul încredere și singura instituție care, cu siguranță, e în slujba poporului român. Cum a ajuns cel mai sigur stat și partener euroatlantic de pe Flancul Estic în situația de a nu-și putea plăti soldații?

O țară membră NATO îi arată ”dușmanului” vulnerabilitățile prin intermediul biroului de presă de la minister, în condițiile în care guvernarea PSD-ALDE s-a lăudat de la preluarea guvernării că a alocat un procent de 2% din PIB pentru procesul de înzestrare a armatei române.
În ciuda demagogiei și a populismului promovat de actuala guvernare, am avertizat în repetate rânduri că în Legea bugetului de stat nu sunt prevăzuți banii pentru salarii pentru mai multe instituții publice decât până în luna septembrie a acestui an.
Prin situația creată la Ministerul Apărării Naționale, România furnizează muniție grea adversarilor NATO, devenind tot mai impredictibilă: moralul trupelor este sabotat și achizițiile militare sunt sabotate. Cu o Turcie căzută de pe harta stabilității, cu o Polonie care dansează periculos jucând cartea naționalismului pe ritmuri eurosceptice, în contextul unor mișcări incredibile de trupe pe 4 fronturi de foc, dintre care unul la o aruncătură de băț, România nu-și plătește militarii!
România nu-și poate plăti armata într-un context geopolitic în care Federația Rusă a aruncat în aer Tratatul Forțelor Nucleare cu rază medie, amenințând NATO și din Marea Neagră, prin desfășurarea în perioada 14-20 septembrie 2017 a exercițiilor masive Zapad 2017 din Belarus. Federația Rusă a amplificat prezența sa militară pe toate meridianele, cu precădere în apropierea granițelor de pe Flancul Estic al NATO, inclusiv în Marea Neagră. De la nord la sud, din Marea Nordului la frontiera cu Norvegia, Suedia și Finlanda, trecând prin Marea Baltică, teritoriul statelor baltice, Belarus și Ucraina, în Marea Neagră și mergând mai la sud, în estul Mediteranei, Federația Rusă și-a amplificat prezența militară pentru a masca o eventuală operațiune într-o singură direcție și pentru a verifica reacțiile Alianței Nord Atlantice pe o largă desfășurare geografică.
În calitatea mea de deputat și de membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, solicit prim-ministrului României să ia măsurile care se impun pentru redarea demnității militarilor români și a armatei române.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 31 mai 2023, 19:00
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro