Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Ludovic Orban > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Grupul parlamentar PNL
PNL cere ca legea de respingere a OUG 55/2014 să prevadă explicit pierderea mandatelor pentru toți aleșii locali traseiști

Partidul Național Liberal consideră că atât consilierii județeni și consilierii locali, cât și primarii și președinții de Consilii Județene care au profitat de prevederile neconstituționale ale Ordonanței de Urgență 55/2014 trebuie să își piardă mandatul, a declarat astăzi Ludovic Orban, Liderul Grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaților.

Într-o conferință de presă, acesta a expus motivele pentru care PNL susține că Legea de respingere a OUG 55/2015 - aflată acum la Camera Deputaților ca primă cameră sesizată, trebuie să prevadă clar și fără excepție pierderea mandatului de către toți aleșii locali care au părăsit partidul pe listele căruia au fost aleși.
"Prin decizia numărul 761 din 17 decembrie 2014, Curtea Constituțională a constatat neconstituționalitatea OUG 55/2014 în ansamblul său. În decizia CCR, în motivația acestei decizii, se prevede foarte clar: Parlamentul României va trebui să respingă prin lege ordonanța de urgență neconstituțională cu menționarea expresă a articolului 147 alin. 2 din Constituția României și să reglementeze, în acord cu articolul 115 alin. 8 din Constituție, măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a OUG 55/2014. Curtea reamintește faptul că deciziile sale nu pot fi lipsite de efecte juridice și trebuie aplicate potrivit principiului constituțional al comportamentului loial de către Parlament în sensul restabilirii stării de constituționalitate", a precizat Ludovic Orban.
Deputatul PNL a subliniat că decizia CCR a avut la bază faptul că voința electoratului exprimată la alegerile locale din 2012 a fost viciată, că la ora actuală, din cauza traseiștilor politici care și-au schimbat partidul pe listele căruia au candidat în consiliile județene și consiliile locale, nu mai există reprezentarea politică a voinței exprimate de cetățeni. "Ca atare, înlăturarea efectelor juridice ale acestei OUG, punerea în stare de constituționalitate înseamnă, de fapt, să se refacă raporturile de forță politică din consiliile județele și consiliile locale, conform votului exprimat de cetățeni la alegerile din 2012. Mai precis, înseamnă ca toți consilierii locali și consilierii județeni care au părăsit partidul politic pe listele căruia au fost aleși să-și piardă mandatul și să fie înlocuiți de supleanții de pe lista de candidați ai partidului căruia au aparținut", a precizat Liderul Grupului PNL din Camera Deputaților.
Liderul Grupului parlamentar al PNL a reiterat poziția PNL, care consideră că aceleași prevederi trebuie să fie incluse în Legea de respingere a OUG 55/2014 și pentru primari și președinți de Consilii Județene. "Noi considerăm că exact aceeași unitate de măsură trebuie aplicată și primarilor și președinților de Consilii Județene. Chiar dacă legea a prevăzut o diferență în ceea ce privește pierderea mandatului în cazul acestora raportat la cazul consilierilor locali și județeni, si anume diferența care fusese prevăzută în legea privind statutul aleșilor locali, noi considerăm că în situația în speță, același tratament aplicat conform motivației CCR pentru consilierii locali și județeni trebuie aplicat și primarilor și președinților de Consilii Județene care și-au părăsit partidul. În Legea privind statului aleșilor locali, pierderea mandatului de către primari și președinți de Consilii Județene aleși uninominal se face în cazul în care primarul sau președintele de CJ pleacă din partidul pe listele căruia a fost ales. Aceasta este situația de fapt în care ne găsim astăzi, iar reglementarea consecințelor juridice ale OUG 55/2014 înseamnă același lucru și în cazul primarilor și președinților de CJ. Restabilirea stării de constituționalitate din punctul nostru de vedere înseamnă ca și primarii, și președinții de consilii județene care au migrat să își piardă mandatul", a explicat Orban.
În final, liderul PNL a criticat în mod general traseimul politic, fenomen care trebuie să înceteze întrucât reprezintă o formă extrem de gravă de denaturare a voinței politice exprimate de alegători. "Traseismul politic trebuie să înceteze atât la nivel local, cât și la nivel parlamentar. În mod evident, când se vor relua dezbaterile pentru modificarea Constituției, vom reitera propunerile noastre prin care și parlamentarii care sunt aleși pe listele unui partid sau în sistem uninominal - în funcție de sistemul electoral ce va fi adoptat de Comisia de Cod electoral, să își piardă mandatul. Dacă ne uităm în ultimii 15 ani, vom vedea că marea majoritate a guvernelor care au fost constituite deși au avut la bază majorități parlamentare, în realitatea nu au avut la bază majorități ale cetățenilor exprimate prin votul la alegerile parlamentare. Aceste guverne și-au asigurat majorități parlamentare prin intermediul traseismului politic", a încheiat Ludovic Orban.
Camera Deputaților a fost deja sesizată ca primă cameră decizională să soluționeze starea de neconstituționalitate cauzată de respingerea la Curtea Constituțională a României a OUG 55/2015. Biroul Permanent al Camerei Deputaților a sesizat Comisia Juridică a Camerei Deputaților, care are termen 11 februarie pentru a face raportul la Proiectul de lege de respingere a OUG 55/2014. Camera decizională în această chestiune de administrație este Senatul.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 28 mai 2024, 20:35
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro