Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Ludovic Orban > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Partidul Național Liberal atrage atenția asupra gravelor nereguli în ceea ce privește modul de cheltuire a banilor publici din Fondul de Rezervă al Primului Ministru și consideră că este inacceptabil ca fondurile publice să fie folosite pentru interesele personale ale PSD, în frunte cu Prim-ministrul Victor Ponta și Viceprim-ministrul Liviu Dragnea.
Astfel, folosirea banilor din Fondul de Rezervă al Guvernului ca mită electorală pentru trecerea primarilor la PSD și ca principală sursă de finanțare a campaniei electorale a lui Victor Ponta reprezintă un abuz în serviciu, fapt pentru care se impune de urgență o verificare amănunțită de către Parlament a modului în care Guvernul PSD s-a folosit de banii publici pentru interesele de partid.
De asemenea, PNL consideră că prin modul de alocare a banilor publici, Guvernul, în frunte cu Primul Ministru, a comis o gravă discriminare la adresa cetățenilor, având în vedere că doar locuitorii din localitățile conduse de primari PSD și, mai ales, de primarii care au migrat în PSD, au beneficiat de investiții publice și de o îmbunătățire a nivelului de trai.
Toate acestea ne confirmă, încă o dată, practica alocării subiective și politice a banilor publici, fără a ține cont de adevăratul scop al Fondului de Rezervă pe care Primul Ministru îl are la dispoziție.
De aceea, prin această comisie de anchetă parlamentară, Partidul Național Liberal solicită:
  • verificarea fundamentărilor prin care s-a aprobat alimentarea, cu prilejul rectificărilor bugetare, a Fondului de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, în anii 2013 și 2014;
  • verificarea respectării art. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, în anii 2013 și 2014, care prevede, printre altele, faptul că alocarea de sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, pentru bugetele locale, se face prin majorarea sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat sau a transferurilor de la bugetul de stat către bugetele locale pentru investiții finanțate parțial din împrumuturi externe, după caz.
  • verificarea modului în care s-au finanțat, în cursul anului 2014, obiectivele de investiții realizate în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28 din 10 aprilie 2013, pentru aprobarea Programului Național de Dezvoltare Locală, și dacă s-a respectat art. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice;
  • verificarea eficienței și eficacității utilizării sumelor transferate de către principalii beneficiari ai Fondului de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, în anii 2013 și 2014;
  • analiza modului în care alocările de la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului au fost realizate, respectând criteriile transparenței.
  • Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 26 mai 2024, 21:20
    Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
    E-mail: webmaster@cdep.ro