|
|
La finalul evenimentului se va da citire "Proclamației de Unire a tuturor romilor din România", la care urmează să adere toate organizațiile reprezentative ale etniei rome.
Scris atât in limba română, cât și în limba romani, actul va fi semnat de liderul Partidei Romilor Pro-Europa, deputatul Nicolae Păun, președintele Centrului Creștin al Romilor, Florin Cioabă și alte personalități reprezentative ale societății civile rome.
Cu acest prilej vor fi dezbătute inițiative din sectorul public, soluții pentru rezolvarea problemelor comunității rome și modele de promovare a priorităților comunității rome pe agenda publică.
La eveniment sunt invitați să participe reprezentanți ai ministerelor cu atribuții în problematica romă, europarlamentari, scriitori, instituții publice și organizații non-guvernamentale reprezentative ale romilor care vor interveni referitor la importanța zilei de 20 februarie și momentele care au marcat istoria etniei rome.
Data de 20 februarie 1856 reprezintă pentru romii din România data eliberării din sclavie a ultimei categorii de robi ce aparțineau proprietarilor particulari, prin "Legiuirea pentru emancipația tuturor țiganilor din Principatul Românesc", act normativ promulgat de domnitorul Barbu Știrbei, pe baza unui text întocmit de Petre Mavrogheni și Mihail Kogălniceanu. 155 de ani mai târziu, data de 20 februarie a fost declarată oficial - ziua dezrobirii romilor din România - prin legea nr. 28 din 11 martie 2011, publicată în Monitorul Oficial din 15 martie 2011.
Accesul presei se va face pe la intrarea C1 (dinspre Piața Constituției). |
| |