Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Dorin Silviu Petrea > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la președintele Comisiei pentru afaceri eupene, doamna Ana Birchall
România este pregătită să sprijine proiectele care pot contribui la consolidarea securității energetice a Uniunii Europene

Delegația parlamentară a României condusă de Ana Birchall, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților, a participat la Conferința Organelor Parlamentare specializate în Afaceri Comunitare și Europene ale parlamentelor Uniunii Europene (COSAC) desfășurată în Letonia, la Riga, în perioada 31 mai – 2 iunie.

Delegația României a fost compusă din deputații Dorin Petrea (UNPR) și Alexandru Nazare (PNL) și senatorii Mihaela Popa (PNL) și Dănuț Mihai (PC).
Principalele teme dezbătute în cadrul COSAC au fost legate de provocările și oportunitățile politicii energetice comune a UE, politica de comerț a Uniunii Europene în următorii 5 ani, cu accent pe negocierile UE-SUA pe tema Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP), implicarea parlamentelor naționale în procesul de decizie la nivelul Uniunii Europene, viitorul controlului parlamentar în domeniul afacerilor europene precum și stadiul realizărilor președenției letone a Consiliului Uniunii Europene.
Ana Birchall a ținut să puncteze interesul major al României în direcția securității energetice a UE. “România este pregătită să sprijine proiectele care pot contribui la consolidarea securității energetice a Uniunii Europene, în deplină concordanță cu obiectivele și reglementările UE referitoare la diversificarea rutelor și a furnizorilor, în contextul politicii europene în domeniu. Astfel, Uniunea Energetică ar trebui să stimuleze eforturile depuse de statele membre, autoritățile naționale de reglementare și operatorii de transport și de sistem în vederea intensificării cooperării transfrontaliere. Pe dimensiunea externă, România acordă un interes prioritar și interconectărilor energetice cu Republica Moldova”, a arătat deputatul social-democrat.
În ceea ce privește politica comercială a Uniunii Europene în următoarea perioadă, Ana Birchall a subliniat necesitatea ca UE să își asume rolul de actor global, un pas în acest sens fiind Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții, aflat în stadiul unor negocieri avansate. “Am susținut la Riga că România sprijină încheierea viitorului Acord privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții, ca oportunitate majoră pentru stimularea schimburilor comerciale bilaterale și a investițiilor. Poziția României a fost întotdeauna în favoarea realizării acestui Acord care are și o dimensiune geostrategică, Acord care trebuie să fie just și echitabil atât pentru UE și SUA, dar și pentru fiecare dintre statele membre UE", a punctat Ana Birchall.
Totodată, Ana Birchall a mai susținut necesitatea ca vocea parlamentelor naționale să aibă o mai mare greutate în procesul decizional la nivelul Uniunii Europene. „Am subliniat la Riga că România este un promotor constant al solidarității și coeziunii la nivelul UE, precum și al echilibrului instituțional la nivel european. Uniunea nu are nevoie de lungi dezbateri instituționale, ci de un angajament foarte concret în perioada următoare, astfel încât obiective prioritare precum creșterea economică, crearea de locuri de muncă și securitatea energetică să aducă beneficii concrete și mai multă prosperitate tuturor cetățenilor europeni. Am salutat orientarea Comisiei Europene și a președintelui Juncker de a implica mai mult parlamentele naționale și Comisiile de afaceri europene în dezbaterile și opiniile adoptate de Comisie", a menționat deputatul social-democrat.
Împreună cu președintele delegației Comisiei pentru afaceri europene a Adunării Naționale a Bulgariei, Ana Birchall a solicitat președinției letone și delegațiilor participante să accepte formularea și adoptarea unei declarații de susținere a aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen și a menționat că România acționează încă din 2010 ca membru de facto al spațiului Schengen, asigurând zilnic securitatea cetățenilor europeni. În urma intervenției, s-a decis introducerea pe ordinea de zi a următoarei reuniuni a președinților comisiilor pentru afaceri europene, care va avea loc la mijlocul lunii iulie in Luxemburg.
În intervenția sa, domnul deputat Dorin Petrea a susținut creșterea rolului parlamentelor naționale în luarea deciziilor care privesc viitorul UE. Referitor la “cartonașul verde”, Dorin Petrea a precizat că "proiectele și amendamentele legislative propuse prin procedura cartonașului verde trebuie să fie cât mai transparente și cât mai puțin birocratice, pentru a fi în acord cu deciziile Parlamentului European și Comisiei Europene și pentru a nu bloca un sistem legislativ și executiv care funcționează eficient la nivel european".
Domnul deputat Alexandru Nazare a precizat că reuniunea comisiiilor de afaceri europene din parlamentele naționale a fost un bun prilej pentru a discuta despre tema care va domina agenda relațiilor bilaterale UE-SUA: Parteneriatul Transatlantic pentru Investiții și Comerț. “Avem nevoie să ducem această dezbatere înspre spațiul public și din România pentru a avea o analiză precisă a costurilor și beneficiilor pentru economia țării noastre. Tratatul va acoperi peste 40% din PIB mondial, va aduce economii de până la 120 de miliarde de euro pentru UE, precum și costuri mai scăzute pentru companii în tranzacțiile comerciale, iar România trebuie să profite de oportunitățile care se deschid astfel”, a afirmat Alexandru Nazare.
La finalul dezbaterilor, COSAC a adoptat o declarație la redactarea căreia delegația Camerei Deputaților a contribuit semnificativ. Astfel, din totalul de 56 de amendamente depuse de parlamentele nationale, delegația României a contribuit cu 15 amendamente, dintre care au fost adoptate 10, cel mai mare număr de amendamente admise.
De asemenea, COSAC a adoptat o declarație prin care se exprimă solidaritate cu persoanele care au interdicție din partea autorităților ruse de a avea acces pe teritoriul Rusiei, solicitându-se în același timp motivarea acestor acțiuni.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 26 septembrie 2023, 6:01
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro