Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Ion Ștefan > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Gigel Sorinel Știrbu (Grupul parlamentar al PNL)
Noul proiect de ordonanță pentru completarea Legii protejării patrimoniului, propus de Ministerul Culturii- dedicație pentru mafia imobiliară?

Pe data de 20 august a fost pus în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Culturii, proiectul de ordonanță pentru modificarea (și completarea...) Legii nr. 422/2001 a protejării patrimoniului (http://www.cultura.ro/proiect-de-ordonanta-6).

Marea problemă a acestui proiect, semnalată de specialiști, este introducerea unui nou articol, 342, parcă introdus de către dezvoltatorii imobiliari, care precizează următoarele: ”Serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii pot emite avize privind intervențiile asupra imobilelor din zonele lor de protecție sau din zonele protejate fără consultarea Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, respectiv a comisiilor zonale ale monumentelor istorice, în afara cazurilor prevăzute la art. 26 alin. (5), dacă documentația supusă avizării este elaborată de un arhitect atestat de Ministerul Culturii în domeniul protejării patrimoniului cultural imobil și respectă procedura privind avizarea intervențiilor în zonele de protecție a monumentelor istorice și zonele protejate aprobată prin ordin al ministrului culturii”.
Practic, prin acest articol, nu mai este nevoie de consultarea Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, respectiv a comisiilor zonale ale monumentelor istorice, și se dă mână liberă dezvoltatorilor imobiliari să demoleze imobilele clasate monumente istorice.
Deși în nota de fundamentare se motivează introducerea articolelor noi drept ”parte a demersului de debirocratizare” și ”în vederea clarificării cadrului legal și a degrevării activității în comisiile de specialitate, …se prevede ca, în situația în care nu este necesară analiza documentațiilor în vederea emiterii avizelor, serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii pot emite avizele privind intervențiile asupra imobilelor din zonele lor de protecție sau din zonele protejate fără consultarea Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, respectiv a comisiilor zonale ale monumentelor istorice, dacă documentația supusă avizării este elaborată de un arhitect atestat de Ministerul Culturii în domeniul protejării patrimoniului cultural imobil și respectă procedura privind avizarea intervențiilor în zonele de protecție a monumentelor istorice și zonele protejate aprobată prin ordin al ministrului Culturii”, în practică, se traduce ca o grea lovitură pentru patrimoniul românesc.
Să nu uităm că, în sensul legii actuale, monumentele istorice sunt bunuri imobile, construcții și terenuri situate pe teritoriul României, semnificative pentru istoria, cultura și civilizația națională și universală și avem datoria, cu toții, să protejăm această moștenire culturală.
Îi solicit ministrului Culturii retragerea acestui proiect de ordonanță pentru modificarea Legii 422/2001 a protejării patrimoniului din dezbaterea publică și, pe viitor, o analiză mai atentă asupra viitoarelor modificări și completări ale acestui act normativ, înainte de a fi adoptat!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 20 iulie 2024, 17:59
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro