Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Alina-Elena Tănăsescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Alina Elena Tănăsescu (Grupul parlamentar al PSD)
Modificări legislative esențiale pentru diminuarea și combaterea violenței în familie
Parlamentul României a reușit în această săptămână adoptarea unei legi extrem de importante pentru însănătoșirea climatului familial și social al țării, prin votarea Proiectului de Lege privind modificarea și completarea Legii nr. 2017/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie.


În calitate de for decizional, Camera Deputaților a transformat în lege aceste demers extrem de necesar, în contextul actual al escaladării fenomenului violenței domestice.

Noul act normativ vine la doi ani după adoptarea Legii nr. 30/2016, prin care România a ratificat Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice - Convenția de la Istanbul. Aceasta obliga statele semnatare la adoptarea unor decizii concrete de prevenire și de protecție a victimelor violenței, fiind cel mai complex instrument de cooperare juridică internațională în ceea privește prevenirea violenței și combaterea violenței domestice și a violenței împotriva femeilor.
În aceste condiții, Legea votată luni de Camera Deputaților aduce modificări exponențiale referitoare la protejarea victimelor, urmărirea penală a autorilor și alte măsuri concrete pentru stoparea acestui fenomen alarmant. În acest fel, prevederile Convenției de la Istanbul sunt transpuse acum în legislația internă, și, de asemenea, se realizează unul dintre punctele vitale ale Programului de guvernare al PSD pentru perioada 2018-2020, respectiv „Respect și demnitate pentru femei”, din Capitolul Politici publice în domeniul muncii și justiției sociale.
Odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, România va avea cu adevărat mecanismele legislative adecvate care să permită atât protecția victimelor, cât și creșterea gradului de conștientizare a efectelor nefaste ale acestui fenomen, pentru ca violența să fie prevenită și descurajată în formele incipiente. Actul normativ definește în mod clar calitatea de victimă a unor fapte de violență, și, de asemenea, permite pedepsirea unor practici tradiționale, culturale sau religioase care de-a lungul timpului au prejudiciat viața de zi cu zi a româncelor: căsătoria forțată, hărțuirea, avortul forțat sau sterilizarea forțată.
Noua abordare legislativă este centrată pe victimă și pe dezvoltarea unor măsuri de prevenire a faptelor de violență domestică: consiliere psihologică în cazurile de divorț cu antecedente de violență domestică, monitorizarea ordinelor de protecție, măsuri de prevenire a încălcării acestora. De asemenea, în aceeași măsură, noua lege va stipula intervențiile în regim de urgență în caz de necesitate, respectiv prin introducerea ordinului de protecție provizoriu în situații de risc imediat.
De asemenea, potrivit noii legi, autoritățile locale sunt obligate să dețină și să mențină baze de date cu informații despre servicii, centre sau alte forme de sprijin pentru victimele violenței domestice. În plus, se reglementează obligația autorităților centrale de a elabora și difuza materiale documentare privind prevenirea violenței domestice și a violenței împotriva femeilor.
Un fapt extrem de important este că, pentru prima dată în țara noastră, vor fi incluse în materialul didactic probleme cum ar fi egalitatea între femei și bărbați, rolurile de gen ne-stereotipe, respectul reciproc, rezolvarea non-violentă a conflictelor în relațiile interpersonale, adaptate capacității în evoluție a elevilor, în curriculum-ul formal și la toate nivelurile de educație.
Din păcate, au fost extrem de multe cazuri fatale, cu consecințe dramatice pentru copiii rămași orfani în urma acestor orori, iar noile reglementări vor avea drept efect imediat reducerea numărului victimelor, pe de o parte, și pedepsirea exemplară și imediată a autorilor, pe de altă parte.
Îmi exprim încrederea că după promulgarea acestei legi, România va cunoaște o diminuare semnificativă a fenomenului violenței domestice în România. Le transmit româncelor să fie curajoase și să apeleze de îndată la autoritățile abilitate atunci când sunt supuse oricărei forme de violență, deoarece astfel vor putea fi cu adevărat protejate și salvate de la evenimente ce pot avea consecințe tragice!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 7 februarie 2023, 12:43
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro