Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Alina-Elena Tănăsescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Alina Elena Tănăsescu (Grupul parlamentar al PSD)
Fiecare român poate fi furnizor de energie electrică, conform unei legi votate de Parlament

În calitate de for decizional, Camera Deputaților a votat zilele trecute proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.24/2017 privind modificarea și completarea Legii nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie și pentru modificarea unor acte normative, o lege extrem de importantă pentru români.

Actul normativ reglementează statutul consumatorului casnic, care poate deveni prosumator, respectiv fiecare consumator casnic și fiecărei gospodărie va avea posibilitatea de a fi producător de energie din surse regenerabile. Potrivit legii, prosumatorul este „clientul final care deține instalații de producere a energiei electrice, inclusiv în cogenerare, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice, care consumă și care poate stoca și vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în același sistem de distribuție închis, cu condiția ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activități să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară”.
Legea trimisă spre promulgare stipulează astfel că prosumatorul își poate asigura consumul de energie din surse regenerabile de energie. Totodată, acești potențiali producători vor putea să își comercializeze cantitatea de energie electrică produsă suplimentar propriilor nevoi în Sistemul Energetic Național, iar producția suplimentară de energie furnizată în sistem nu va fi fiscalizată. În consecință, românii care au case verzi, cu panouri fotovoltaice, pot livra surplusul de energie în rețeaua electrică a furnizorilor, primind bani în schimbul energiei vândute.
Această lege armonizează legislația României la pachetul legislativ al Uniunii Europene în materie de energie, prin conferirea statutului de producător consumatorilor de energie electrică. Astfel, oricare român poate să joace un rol important în sistemul național energetic și pe piața energiei, ceea ce va da șansa consumatorilor casnici să își dezvolte noi afaceri și, de asemenea, să contribuie la dezvoltarea economică generală a țării.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 7 februarie 2023, 14:06
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro