Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Alina-Elena Tănăsescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Alina Elena Tănăsescu (Grupul parlamentar al PSD)
Creșterea economică și îmbunătățirea activității mediului de afaceri, priorități legislative și guvernamentale
Datele statistice oficiale indică în mod evident creșterea considerabilă a tuturor indicatorilor relevanți ai calității vieții în România, respectiv majorările consistente a câștigului salarial net, salariului minim net și punctului de pensie.

În cel de-al doilea trimestru al acestui an, România a avut din nou o creștere economică importantă, una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană, fapt confirmat de Eurostat, Produsul Intern Brut (PIB) fiind în creștere cu 1,4% față de primul trimestru. Rata șomajului este acum de 3,5% față de 4,8% în 2016, iar numărul salariaților din țară a crescut de la 4.732.000 la 4.940.000. De asemenea, s-au realizat importante majorări în ceea ce privește cheltuielile anuale pentru sănătate, învățământ și cultură.
Unul dintre exemplele concrete privind îmbunătățirea mediului de afaceri și a activității agenților economici este intrarea în vigoare a Legii nr.163/2018 pentru modificarea și completarea Legii contabilității nr. 82/1991, modificarea și completarea Legii societăților nr. 31/1990, precum și modificarea Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, adoptată recent de Parlament. Actul normativ va flexibiliza modalitatea în care întreprinzătorii își desfășoară munca în ceea ce privește repartizarea profitului.
Prin această lege, agenții economici vor putea să încaseze trimestrial dividendele din profitul realizat de societățile comerciale în care sunt asociați sau acționari. Până acum, dividendele se încasau numai după întocmirea și aprobarea situațiilor financiare anuale, așa cum era stabilit anterior prin lege.
Conform Legii nr. 163/2018, acționarii sau asociații unei companii vor putea opta pentru repartizarea trimestrială a profitului, în cursul exercițiului financiar, în limita profitului net înregistrat trimestrial. Regularizarea sumelor repartizate trimestrial va avea loc după aprobarea situațiilor financiare anuale, cu obligația acționarilor de a restitui în maxim 60 de zile eventualele sume distribuite în plus în cursul exercițiului financiar.
Apariția Legii 163/2018 va avea un dublu efect pozitiv, atât pentru creșterea economică generală a țării, cât și pentru românii care investesc în afaceri. Pe de o parte, întreprinzătorii vor putea să beneficieze mai ușor de investițiile făcute în scopul dezvoltării propriilor afaceri, iar profitul obținut va putea fi judicios folosit, și chiar reinvestit. Pe de altă parte, în urma modificărilor legislative operate, va avea de câștigat automat și statul, prin încasarea impozitului pe dividende în cursul anului fiscal. În acest fel, se va reuși creșterea procentului veniturilor colectate la bugetul național. Nu în ultimul rând, economia națională va avea de câștigat de pe urma aplicării Legii 163/2018, prin posibilitatea rulajului acestor sume trimestrial în circuitul economic, dar și prin utilizarea în număr însemnat al lichidităților existente.
Această lege este un alt exemplu de implicare a guvernării PSD în sprijinirea mediului economic și investițional, ea adăugându-se numeroaselor măsuri de susținere luate în ultimul an și jumătate de Executiv și majoritatea parlamentară. Unul dintre acestea este Programul Start-Up Nations, care vizează finanțarea a 10.000 de firme în acest an, transmiterea online a planurilor de afaceri urmând a avea loc în octombrie. Bugetul ediției a II-a a acestui program este de 2 miliarde lei (circa 425 milioane euro), care va acoperi finanțarea a circa 10.000 de noi afaceri prin granturi de 200.000 lei pentru fiecare afacere. De asemenea, în zilele următoare va fi lansat un demers oficial prin care societățile comerciale vor putea solicita ajutor nerambursabil pentru investiții majore, de peste 3 milioane de euro, în acest an fiind alocată suma de 145 milioane de euro. Firmele care realizează astfel de investiții vor primi 50% din valoarea investiției lor ca ajutor de stat.
Evaluările economice internaționale confirmă rezultatele pozitive ale guvernării PSD, prestigioasa Agenție de rating Moody’s reconfirmând ratingul de țară al României cu perspectivă stabilă. În următorii doi ani, Moody’ prognozează o creștere a PIB-ului real cu 4% în 2018, respectiv de 3,5% în 2019, fapt ce confirmă succesul indiscutabil al Programului de guvernare al PSD.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 7 februarie 2023, 14:13
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro