Curriculum Vitae
Press releases
Photo gallery
Parliamentary activity
2020-present (dep.)
2016-2020 (dep.)
legislative initiatives
questions & interpellations
motions
speaches
voting records
wealth declaration
interest declaration
 
You are here: Home page > Legislature 2016-2020 > Chamber of Deputies > Alina-Elena Tănăsescu > Press releases Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Alina-Elena Tănăsescu (Grupul parlamentar al PSD)
România – Centenarul Marii Uniri!

În urmă cu un secol, în inimile și în sufletele românilor, ardea flacăra nestinsă a unui vis milenar - Unirea tuturor românilor.

Ziua de 1 Decembrie este un moment de importanță capitală în istoria României, ziua în care poporul român a finalizat procesul de unificare națională.
La 100 de ani de existență a României Mari, Parlamentul României a adoptat proiectul de Lege pentru declararea municipiului Alba Iulia „Capitală a Marii Uniri” și a municipiului Iași „Capitală istorică” a României.
Alba Iulia, Orașul Marii Uniri, este locul în care Mihai Viteazul, Banul Olteniei, a unit pentru prima dată în istorie cele trei mari provincii românești, orașul despre care marele Adrian Păunescu spunea, în poezia „Clopotul reîntregirii”: „Cât flamura roș-galbenă-albastră/ Ne este prag și steag și ideal/ Veniți români, veniți la Mecca noastră/ Veniți la Alba Iulia-n Ardeal”…
Marea Unire a fost consfințită prin hotărârea Marii Adunări Naționale Constituante, care s-a întrunit la Alba Iulia în dimineața zilei de 1 decembrie 1918. Peste 1.200 de deputați au votat în unanimitate, unirea necondiționată a Transilvaniei cu România, iar peste 150.000 de oameni au asistat la acest act istoric. „Ziua aceasta de 1 Decembrie și votul popular care s-a dat pentru Unire înseamnă încheierea unui proces de făurire a ceea ce avea să se numească România Mare”, spunea istoricul Georgeta Filliti.
Centenarul Marii Uniri trebuie să însemne mai mult decât o paradă a cuvintelor mari și a festivităților omagiale. Trebuie să însemne respectarea istoriei, a înaintașilor, a tradițiilor, trebuie să însemne unitate, respect reciproc și bună-înțelegere. Numai astfel vom păși în continuare spre progres, spre dezvoltarea și modernizarea țării, spre un trai mai bun pentru români.
Continuitatea statul național unitar român după acest centenar este acum în mâinile generației noastre, a fiecăruia dintre noi. Sărbătorirea primului veac al României trebuie să ne responsabilizeze, atât individual, cât și în beneficiul interesului general al țării. Avem o țară frumoasă, iar cea mai de preț bogăție a ei sunt oamenii!
Alexandru Vlahuță spunea: „Într-o țară așa de frumoasă, cu un trecut așa de glorios, în mijlocul unui popor atât de deștept, cum să nu fie o adevărată religie iubirea de patrie, și cum să nu-ți ridici fruntea, ca falnicii strămoși de odinioară, mândru că poți spune: sunt român!"
La Mulți Ani, România!
La Mulți Ani, români de pretutindeni!
Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania tuesday, 7 february 2023, 12:50
Telephone: +40213160300, +40214141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro