Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Alina-Elena Tănăsescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Alina Elena Tănăsecu (Grupul parlamentar al PSD)
2019 - Anul Cărții, o invitație la lectură pentru toți românii!

Parlamentul își dorește creșterea exponențială a numărului românilor, și în special al copiilor, care citesc și sunt preocupați de lectură, în acest sens fiind adoptat un proiect de lege prin care anul 2019 este instituit ca „Anul Cărții” în România.

Actul normativ își propune inițierea unor activități stimulative, mai ales în rândul elevilor, în scopul îndreptării atenției acestora spre a citi și a se documenta cu ajutorul cărților.
Legea votată de Camera Deputaților prevede, printre altele, organizarea unor evenimente, acțiuni și activități culturale, în scopul dublării consumului de carte și a creșterii popularității lecturii în rândul românilor.
Cel mai important punct al acestei legi este lansarea Programului național „România citește”, care va fi derulat în toate unitățile școlare din țară. Acesta presupune organizarea de întâlniri săptămânale ale elevilor cu voluntari (părinți, personalități publice, jurnaliști, etc.), care să le citească fragmente din opere literare în scopul încurajării lecturii. Totodată, Programul național „România citește” va cuprinde întâlniri bianuale ale elevilor cu scriitori români contemporani, de anvergură națională sau locală, care le vor citi copiilor fragmente din propriile creații literare, scopul fiind acela de a spori înclinațiile pentru citit.
Legea privind instituirea Anului Cărții în România mai precizează că autoritățile centrale și locale pot contribui cu sprijin logistic și/sau financiar, iar Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune pot include în programele lor aspecte de la evenimentele dedicate sărbătoririi „Anului cărții”.
Potrivit studiilor sociologice, în România a scăzut drastic în ultima perioadă numărul persoanelor pasionate de citit. Rezultatele cercetării au relevat un fapt extrem de îngrijorător, respectiv faptul că 22% dintre cei intervievați au declarat că nu citesc deloc cărți, și doar unul din cinci români a citit o carte cu mai mult de un an în urmă! Același studiu a mai dezvăluit o realitate mai puțin benefică pentru țara noastră, și anume faptul că adulții cumpără din ce în ce mai puține cărți, iar cele achiziționate pentru copii sunt aproape exclusiv necesare procesului de învățământ.
După ce s-au confruntat cu aceeași situație privind diminuarea interesului copiilor și tinerilor față de cărți, mai multe țări europene au declanșat cu ani buni în urmă campanii naționale de promovare a lecturii și literaturii. Astfel, aceste campanii promovate în Bulgaria, Polonia și Turcia, și-au dovedit din plin utilitatea și au avut succesul scontat, atât prin majorarea consistentă a dorinței tinerilor și elevilor pentru citit, cât și prin creșterea generală a calității sistemului educațional din aceste țări.
În consecință, Legea privind instituirea anului 2019 ca Anul Cărții în România este perfect justificată și absolut necesară, deoarece țintește în mod direct transmiterea către copii și adolescenți a preocupării și plăcerii pentru lectură, pentru citit, pentru studiu, atât la nivel școlar, cât și extrașcolar.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 7 februarie 2023, 14:10
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro