Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Alina-Elena Tănăsescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Alina-Elena Tănăsescu (Grupul parlamentar al PSD)
Majoritatea parlamentară PSD asigură cadrul legislativ pentru crearea de noi locuri de muncă și reducerea șomajului
Guvernul României a adoptat în ultima perioadă o serie de măsuri în vederea stimulării creării de noi locuri de muncă, reducerii șomajului și reintegrării pe piața muncii a șomerilor de lungă durată.

Una dintre aceste decizii este majorarea subvențiilor la 2.250 lei pentru angajatorii care încadrează persoane din grupuri vulnerabile sau care încheie contracte de ucenicie sau de stagiu. Astfel, modificările aduse Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă stabilesc că pentru încadrarea în muncă a persoanelor din grupuri vulnerabile, cuantumul subvențiilor acordate din bugetul asigurărilor pentru șomaj se majorează de la 900 lei la 2.250 lei.
În aceeași idee a reintegrării pe piața muncii a șomerilor de lungă durată, Parlamentul României, cu aportul decisiv al Grupului parlamentar PSD, a votat Legea nr. 192/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, intrată în vigoare începând cu 22 octombrie a.c., care prevede în mod categoric că persoanele apte de muncă beneficiare ale acestui act normativ vor pierde ajutorul social dacă refuză un loc de muncă sau participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională. Astfel, beneficiarii care refuză locurile de muncă oferite de administrațiile locale, riscă să piardă sumele aferente venitului minim garantat. Aceste persoane beneficiază de orientare personalizată și, pentru monitorizarea activității lor, vor încheia un acord de integrare în muncă cu Serviciul public de ocupare a forței de muncă.
O altă măsură luată de Executiv a fost aprobarea Programul „Prima chirie”, precum și a normelor de aplicare a acestui program destinat stimulării mobilității forței de muncă. Acest demers propune ca 75% din cheltuielile cu chiria și utilitățile pentru cei care își găsesc un loc de muncă, la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu, să fie subvenționate, cu cel mult 900 de lei/lună pentru fiecare angajat.
Guvernul și Parlamentul și-au manifestat preocuparea și în ceea ce privește stimularea participării pe piața muncii a persoanelor apte de muncă aflate în risc de excluziune socială, scopul urmărit fiind descurajarea dependenței de măsurile de asistență socială. Astfel, Legislativul a votat o lege prin care tinerii dezavantajați se vor putea angaja, timp de 24 de luni, în instituțiile publice locale, pentru a dobândi diverse competențe. Instituțiile publice locale vor fi implicate în procesul de integrare pe piața muncii a tinerilor dezavantajați, pentru a-i sprijini să capete experiențe, competențe și abilități care vor putea fi valorificate ulterior în mediul privat. Sunt vizați tinerii cu vârsta între 16 și 26 ani care nu au o vechime în muncă mai mare de 12 luni, care fie se află în sistemul de protecție a copilului sau provin din acesta, fie au cel puțin un copil în întreținere.
Nu în ultimul rând, a fost legiferată și în România activitatea de tele-muncă, respectiv munca la distanță, aceasta fiind o transpunere a conceptului de „teleworking”, care funcționează în majoritatea statelor europene. Reglementarea prevede că o activitate care ar putea fi efectuată în cadrul locului de muncă organizat de angajator poate fi desfășurată de către salariat și la distanță, în mod regulat și voluntar, folosindu-se tehnologia informației și comunicațiilor.
Desfășurarea activității în regim de tele-muncă de către salariați poate avea loc cel puțin o zi pe lună și se poate extinde pe toată perioada de lucru.
Iată așadar doar câteva dintre strategiile concrete și pragmatice implementate în acest an de Guvern și majoritatea parlamentară PSD, în vederea creșterii bunăstării românilor și a ușurării traiului de zi cu zi!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 7 februarie 2023, 12:44
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro