Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Alina-Elena Tănăsescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Alina Tănăsescu (Grupul parlamentar al PSD)
Creșterea transparenței și predictibilității la locul de muncă, un deziderat al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene
În timpul acțiunilor Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, au avut loc primele negocieri cu Parlamentul European în vederea implementării unor documente de importanță strategică pentru țările membre ale Uniunii Europene.


Astfel, în urma discuțiilor s-a ajuns la un acord provizoriu privind aplicarea unei directive a Comisiei Europene privind creșterea transparenței și predictibilității condițiilor de muncă în Uniunea Europeană. Vor urma alte runde de discuții, pentru ca, după aprobarea acordului provizoriu de către Comitetul Reprezentanților Permanenți al Consiliului Uniunii, să fie dat votul oficial, atât în Consiliu, cât și în Parlamentul European.

Această directivă are un scop benefic în vederea armonizării evoluțiilor din ultima perioadă de pe piața europeană a muncii. În prezent, provocările pieței muncii din Europa sunt complexe, pe fondul noilor trenduri în materie de evoluție demografică, digitalizare, precum și al apariției unor noi forme de angajare. De asemenea, documentul avizat de Președinția României la Consiliul Uniunii Europene stipulează modificări în ceea ce privește drepturile minime și regulile de informare a angajaților referitor la condițiile de muncă.
În esență, directiva va obliga angajatorii să-și informeze salariații despre anumite aspecte vitale ale relațiilor de muncă: identitatea părților implicate în raportul de muncă; locul de muncă, precum și natura muncii; valoarea salariului de bază și a altor drepturi; durata standard a zilei sau săptămânii de lucru. Totodată, acest acordul provizoriu conferă o serie de drepturi minime suplimentare pentru muncitori, respectiv posibilitatea de a lucra, în paralel, la un alt angajator, limitarea perioadei de probă la maximum 6 luni, posibilitatea de a solicita, după cel puțin șase luni de vechime la același angajator, un loc de muncă cu condiții mai previzibile și mai sigure, și, nu în ultimul rând, dreptul de a beneficia de formare gratuită, atunci când acest lucru este prevăzut în legislația Uniunii Europene sau în cea națională.
Reprezentanții Guvernului României și-au exprimat opinia pro-directivă, deoarece se impun schimbări în condițiile apariției noilor forme de muncă la nivel european, care generează, în același timp, anumite inconveniente privind drepturile lucrătorilor și protecția socială. Prin adoptarea acestui document de către forurile europene, se va legifera un set de drepturi minime, cu scopul de a crește exponențial securitatea și predictibilitatea relațiilor dintre angajați și angajatori, precum și siguranța salariaților la locul de muncă.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 7 februarie 2023, 12:38
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro