Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Alina-Elena Tănăsescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Alina Tănăsescu (Grupul parlamentar al PSD)
PSD se ține de cuvânt: România, cele mai mari creșteri salariale din ultimul an!

România devansează toate țările din regiune la capitolul creșteri salariale în ultimul an, fapt ce confirmă justețea politicilor publice promovate de Guvern și majoritatea parlamentară a PSD, axate pe creșterea economică și bunăstarea cetățenilor

Astfel, strategiile adoptate au diminuat considerabil gradul de tensionare a pieței muncii, iar etapizarea și mărimea creșterilor salariale pe termen mediu și scurt au avut efectele pozitive scontate, și anume bani mai mulți în buzunarele românilor.
Dinamica accelerată a creșterilor salariale din ultimii ani, susținute de creșterea salariului minim, confirmă tendința punctată de Programul de guvernare al PSD, deoarece este binecunoscut faptul că salariul și perspectivele de angajare sunt principalele cauze pentru care românii preferă să muncească în străinătate. Din acest punct de vedere, este indiscutabil că din ce în ce mai mulți doritori de a pleca să-și caute locuri de muncă în străinătate au rămas în țară, motivați fiind de creșterile salariale.
Cel mai susținut ritm de creștere a venitului net în ultimul an, mai exact în perioada ianuarie 2018-ianuarie 2019, l-au realizat angajații din construcții, alături de cei din învățământ și sănătate. Astfel, potrivit datelor oficiale anunțate de Institutul Național de Statistică, salariile din construcții au urcat cu 45% în intervalul respectiv, în învățământ cu 36%, iar în sănătate cu 30%.
Potrivit INS, salariul mediu net din ianuarie 2019 a fost în România de 2.936 de lei. Raportat la ianuarie 2018, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 18,2%. În topul celor mai mari salarii nete, primul loc este ocupat de sectorul IT, cu 6.768 lei.
Cele mai semnificative creșteri au fost în extracția minereurilor metalifere, cu 25,4% și în construcții, cu 25,3%. Totodată, creșteri între 3% și 10,5% s-au înregistrat în alte activități extractive, hoteluri și restaurante, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută. În ceea ce privește sectorul public, vorbim și aici de creșteri însemnate ale câștigului salarial mediu net, după majorările de la începutul acestui an prevăzute în Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice: învățământ (+9,9%), administrație publică (+6,2%), sănătate și asistență socială (+3,2%).
Extrem de important este faptul că România a avut în această perioadă cea mai mare creștere generală a salariilor, de 18%, dintre toate țările din regiune. Am devansat astfel Ungaria, care a avut o creștere salarială medie anuală de 10%, Cehia - 8%, Polonia - 7% și Slovacia - 6%.
În concluzie, Guvernul și majoritatea parlamentară PSD se ține de cuvânt în fața românilor, și aplică pragmatic Programul de guvernare, astfel încât viața românilor să fie an de an tot mai bună, iar oamenii să își poată construi acasă un viitor liniștit pentru ei și copiii lor.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 7 februarie 2023, 14:44
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro