Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
dan.tanasa@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Dan Tanasă > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Dan Tanasă (Grupul parlamentar AUR)
Un martir al Revoluției de la 1848- Ștefan Ludwig Roth

Este momentul să cinstim, în Parlamentul României, memoria unui mare luptător pentru dreptate, a unui mare prieten al românilor din anii grei ai Revoluției de la 1848-1849 din Transilvania, intelectualul sas, Ștefan Ludwig Roth, martir al idealurilor de libertate ale românilor, sașilor și maghiarilor cinstiți care au suferit atâtea secole de tiranie din partea constituțiilor medievale de până la acel moment sublim pe care-l trăia Europa, cel al “primăverii popoarelor”.

Ștefan Ludwig Roth s-a născut în anul 1796 la Mediaș și i-au fost sfârșite zilele pe Cetățuia Clujulului la 11 mai 1849, prin împușcare, fiindu-i înscenată vinovăția de “trădare” de de către tribunalul de sânge al reacțiunii nobiliare din Cluj, la ordinul lui Kossuth, cel vinovat de războiul civil și de atrocitățile contra românilor din Transilvania.
Pentru noi, românii, Ștefan Ludwig Roth reprezintă una dintre cele mai luminoase personalități ale Revoluției pașoptiste din Transilvania, al cărui spirit deschis și vizionar s-a afirmat încă din 1842, când Dieta Transilvaniei, formată în majoritate din aristocrația maghiară, voia să impună limba maghiară în locul limbii latine ca limbă oficială în Transilvania. S-a ridicat atunci această mare conștiință a epocii, care a fost Ștefan Ludwig Roth, și în celebra sa broșură „Războiul limbilor în Transilvania” (Der Sprachenkampf in Siebenbürgen), i-a replicat astfel Dietei: „Nu văd nevoia de a se impune o limbă oficială a țării. Nu este nici limba germană, nici cea maghiară, ci limba română” pe care „o înveți singur, pe stradă, în contact singur cu oamenii.
Și chiar dacă nu ai dori să înveți limba aceasta, o înmiită trebuință impune cunoștința (cunoașterea) ei”. Îl găsim apoi pe Ștefan Ludwig Roth alături de români la Marea Adunare populară românească din 3/15 mai 1848 la Blaj, scriind cu simpatie despre doleanțele românilor într-o publicație săsească de epocă.
A fost prieten cu protopopul român Ștefan Moldovan al Mediașului, a corespondat cu marele gazetar George Barițiu, a luptat pentru frăție, egalitate în drepturi, desființarea iobăgiei fără răscumpărare plătită de țărani, fără jafuri și spânzurători de care era plină atunci Transilvania.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 21 iulie 2024, 3:22
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro