Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
dan.tanasa@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Dan Tanasă > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, domnul deputat Dan Tanasă (Grupul parlamentar AUR)

Președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, deputatul Dan Tanasă, trage un semnal de alarmă asupra numărului ridicat de femei depistate cu cancer la sân anual și subliniază importanța încurajării femeilor din România să se adreseze medicului pentru screening anual. De asemenea, domnul deputat consideră că pandemia de COVID-19 nu trebuie să îngreuneze accesul femeilor la programele de screening anual pentru depistarea precoce a cancerului de sân.

„În fiecare an, pe 1 octombrie este marcată «Ziua luptei împotriva cancerului de sân» și întreaga lună, la nivel internațional, au loc campanii de informare și conștientizare cu privire la detectarea preventivă a cancerului de sân. În România sunt diagnosticate zilnic peste 20 de cazuri noi, conform unui studiu lansat de Coaliția pentru Sănătatea femeii, iar anual 3500 femei își pierd viața din cauza acestui tip de cancer.
Din fericire, acest tip de cancer se află printre cele curabile, în cazul în care acesta este depistat în fază incipienă. Astfel aș dori să trag un semnal de alarmă și să îndemn femeile, din toate mediile, să se adreseze medicului de familie pentru a fi îndrumate să efectueze screening gratuit. Femeile din România sunt reticiente în a se adresa medicului în cazul unei suspiciuni, de aceea încurajez ca întreaga familie să fie receptivă și șă iși îndemne mama, fiica, soția, sora, să facă acest pas.
De asemenea, solicit Ministerului Sănătății să organizeze și să implementeze cea de-a doua fază a programului pilot de screening pentru cancerul de sân, finanțat din fonduri europene, în valoare de 21 milioane de euro, pentru femeile din categoriile defavorizate, indiferent de evoluția situației epidemiologice create de pandemia de COVID-19. Consider că pandemia de COVID-19 nu trebuie să îngreuneze accesul femeilor la programele de screening anual pentru depistarea precoce a cancerului de sân”.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 22 iulie 2024, 1:00
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro