Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
dan.tanasa@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Dan Tanasă > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Dan Tanasă (Grupul parlamentar AUR)
Denunț penal împotriva companiilor sancționate de pe piața imunoglobulinelor

Deputatul AUR de Mureș, Dan Tanasă, a depus la Ministerul Public un denunț penal îndreptat împotriva companiilor de pe piața imunoglobulinelor sancționate de către Consiliul Concurenței cu amenzi în valoare totală de 353.393.694 lei (aprox. 71 milioane euro).

La înaintarea denunțului, deputatul Dan Tanasă a afirmat: „Solicit să fie efectuate în cauză investigații prealabile după care să fie începută urmărirea penală urmată de punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva companiilor menționate, persoane juridice cu sediul în state europene și cu activitate comercială în România, precum și împotriva angajaților și adminsitratorilor direct implicați, care se vor stabili în cursul anchetei că sunt responsabili pentru săvârșirea infracțiunilor de: Înșelăciune prevăzută de art. 244 din Codul Penal; Ucidere din culpă prevăzută de art. 193 din Codul Penal”.
În urma investigației declanșate în 2018, autoritatea de concurență a constatat că, în perioada 2015-2018, cele cinci companii au adoptat o strategie coordonată, care a vizat limitarea și chiar întreruperea aprovizionării pieței românești cu imunoglobuline, cu scopul de a exercita o presiune asupra autorităților de a suspenda taxa clawback pentru medicamentele derivate din sânge uman sau plasmă umană. În acest fel, companiile urmăreau să își creeze un avantaj comercial, respectiv ameliorarea marjelor de profit.
„Considerăm că faptele sesizate și investigate de către Consiliul Concurenței implică și o latură penală, discutăm despre pierderea unor vieți omenești prin culpa asumată de către aceste companii care au refuzat să furnizeze medicamentele vitale în condițiile legii și ale pieței libere. Având în vedere faptele expuse, am depus un denunț pentru începerea urmăririi penale și tragerea la răspundere a persoanelor fizice și juridice care au comis faptele denunțate. Este inacceptabil modul în care au fost sacrificate vieți umane, în perioade de criză pentru profitul meschin al unor companii gigant din domeniul farmaceuticelor. Vom veghea la respectarea legii și la protejarea cetățenilor români în fața acestor abuzuri!”, a mai adăugat Dan Tanasă.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 22 iulie 2024, 1:05
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro