Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
dan.tanasa@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Dan Tanasă > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Dan Tanasă (Grupul parlamentar AUR)
Condamnăm Holodomorul și nu uităm de românii înfometați și uciși de URSS

Recent, Parlamentul României a adoptat inițiativa privind comemorarea victimelor Marii Foamete (Holodomor) din fosta URSS, care cuprinde și foametea deliberată din anii 1932-1933 din fosta RSS Ucraineană, dar și foametea organizată din fosta RSS Moldovenească, Federația Rusă și Kazahstan.

Astfel, Parlamentul României a dat curs Rezoluției Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) nr. 1723 (2010) Comemorarea victimelor Marii Foamete (Holodomor) din fosta URSS specifică, la paragraful 4: ”Milioane de oameni nevinovați din Belarus, Kazahstan, Republica Moldova, Rusia și Ucraina, care făceau parte din Uniunea Sovietică, au murit de foame ca urmare a acțiunilor și politicilor crude duse în mod deliberat de regimul sovietic”.
Deputatul AUR, Dan Tanasă, a afirmat pe această temă: „Holodomorul reprezintă foametea provocată în mod intenționat care a afectat republica sovietică Ucraina, între 1932 și 1933, atingând apogeul la sfârșitul primăverii anului 1933. Termenul Holodomor este derivat din cuvintele slave foame (holod) și exterminare (mor)”.
În Kazahstan, victimele represiunilor politice și ale Marii Foamete (Așarșîlîk) sunt comemorate anual la 31 mai, conform Decretului prezidențial din 5 aprilie 1997. Din anul 1991, în Federația Rusă, victimele represiunilor politice și ale Marii Foamete (Golodomor) sunt comemorate anual la 30 noiembrie. În Ucraina, victimele represiunilor politice și ale Foametei sunt comemorate în ultima sâmbătă a lunii noiembrie, când este marcată, începând cu anul 1998, ”Ziua de comemorare a victimelor Marilor Foamete (formă de plural – nota noastră) și ale represiunilor politice”. În Republica Moldova s-a stabilit, prin Hotărârea Parlamentului din 7 aprilie 2022, ca victimele Foametei organizate să fie comemorate anual în a treia sâmbătă a lunii aprilie.
„Trebuie subliniat, însă, că nu putem discuta despre acest moment tragic din istoria umanității fără să pomenim de miile de români care trăiau la acel moment în Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească (RASSM), zona geografică a Transnistriei. Întrucât în perioada interbelică această republică a fost creată drept incubator pentru proiectele staliniste care doreau inventarea unui popor moldovenesc, cu o limbă, grafie și istorie artificială, mii de români din zonă au suferit implicit consecințele foametei din Ucraina”, notează deputatul Dan Tanasă pe această temă
Deputatul AUR de Mureș mai menționează: „Drept urmare, numărul aproximativ al celor morți de foame numai în perioada când foametea a fost foarte acută în RASSM (iunie 1932 - iulie 1933) se ridică la cca 38 de mii de persoane. Pentru unii țărani din RASSM, trecerea Nistrului a reprezentat unica soluție de a-și salva viața.
Ocuparea Basarabiei și a Nordului Bucovinei în anul 1940 și reocuparea ei de către sovietici în 1944 au marcat file negre din istoria acestei provincii românești. Autoritățile sovietice au introdus în Basarabia un regim de ocupație totalitar, antinațional, de teroare și jaf. În perioada imediat următoare celui de-al Doilea Război Mondial și în primii de ani de ocupație sovietică – în anii 1946-1947 – R.S.S. Moldovenească (creată la 2 august 1940) a fost bântuită de o foamete fără precedent în istoria ținutului”.
Pe parcursul anilor 1946-1947, dar și în prima jumătate a anului 1948, au murit din cauza foametei între 250.000 – 300.000 oameni, cifra medie general acceptată în istoriografie fiind de cca 280.000 de oameni, majoritatea români. Ucraina a reușit să obțină suportul comunității internaționale în calificarea fenomenului tragic din anii 1932-1933 drept genocid.
România a stabilit să comemoreze anual victimele Marii Foamete (Holodomor) din fosta URSS în comun cu Republica Moldova –în a treia sâmbătă a lunii aprilie. Parlamentul României și-a făcut datoria recunoscând foametea organizată de sovietici în Basarabia în anii 1946-1947. Acest gest simbolic echivalează cu o nouă condamnare a Pactului Ribbentrop-Molotov și a efectelor acestuia asupra celor 11 județe de nord și de răsărit ale României ocupate de fosta URSS.
Domul deputat Dan Tanasă încheie afirmând: „Ne așteptăm ca și Parlamentul Ucrainei – Rada Supremă – să adopte o Declarație politică de condamnare a Pactului Ribbentrop-Molotov, așa cum au procedat Parlamentele mai multor state, printre care și cele de la București, Chișinău, Moscova, Tallinn, Vilnius, Riga sau Varșovia, dar și o serie de organizații europene și internaționale”.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 21 iulie 2024, 3:29
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro