Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
dan.tanasa@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Dan Tanasă > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Dan Tanasă (Grupul parlamentar AUR)
Memoria eroilor batjocorită la Cluj-Napoca

Domnul deputat AUR Dan Tanasă afirmă că: „Primăria Municipiului Cluj-Napoca a aprobat noua fațadă a statuii dedicată căpitanului lui Mihai Viteazul, Baba Novac.


În noua formulă, pe frontispiciul monumentului scrie „Baba Novac Căpitan al lui Mihai Viteazul. Ars pe rug în ziua de 5 februarie 1601. S-a ridicat acest monument spre cinstirea memoriei sale în anul 1975”. Vechiul text, considerat inacceptabil de către UDMR, menționa cine l-a ars pe rug, respectiv „Baba Novac, căpitan al lui Mihai Viteazul, ucis în chinuri groaznice de către unguri în data de 5 februarie 1601”.

Baba Novac a fost un vajnic luptător împotriva otomanilor, ajuns în Oltenia, a intrat în slujba lui Mihai Viteazul, în timpul atacului armatei lui Mihai asupra garnizoanei turcești din Ada Kaleh și i-a rămas fidel până la moarte.
Baba Novac l-a secondat pe Mihai Viteazul în toate bătăliile importante purtate de marele conducător și unificator al românilor. În timp ce se afla cu o solie, Baba Novac a fost arestat de Dieta din Cluj (formată din aristocrația maghiară) și condamnat la moarte în Cluj, fiind executat prin ardere pe rug la data de 5 februarie 1601. La 5 februarie 1601, ora 10 a.m. Baba Novac a fost ars pe rug, după care trupul i-a fost tras în țeapă și expus în dreptul fortificației orașului.
Deputatul AUR de Mureș continuă: „Statuia lui Baba Novac este opera sculptorului Virgil Fulicea și a fost amplasată lângă Bastionul Croitorilor în anul 1975, în amintirea generalului lui Mihai Viteazul. Statuia are o înălțime de 1,80 metri, este turnată în bronz și montată pe un soclu de beton, înalt de 2,2 m, placat cu travertin pe care a fost amplasat textul anterior, acesta fiind cenzurat de către administrația PNL a municipiului, cedând în fața presiunilor UDMR.”
Domnul deputat concluzionează: „În ciuda faptului că am adresat memorii și interpelări către Primăria Municipiului Cluj-Napoca prin care solicitam încetarea acestui demers, primarul Emil Boc a considerat că este mai important să satisfacă doleanțele anti-românești ale conducătorilor UDMR. Astfel este batjocorită memoria personalităților noastre în Transilvania, la Cluj-Napoca fiind deja numeroase alte gesturi anti-românești, din care amintim doborârea statuii lui Iuliu Maniu, înlăturarea bustului lui Emil Racoviță și insulta teribilă adusă fruntașilor Școlii Ardelene prin alterarea grupului statuar.”
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 22 iulie 2024, 2:51
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro