Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Radu Mihai Popa > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

E de notat că ați luat această decizie de nereacție dorind să nu dați curs unor provocări, să păstrați parametrii diplomației, să mențineți conviețuirea pașnică. Ați comunicat presei că această hotărâre a fost luată după ce au fost de acord șefii de grupuri parlamentare. Țin să vă aduc aminte că grupul parlamentar al Partidului Poporului Dan Diaconescu nu a fost de acord cu acest prea îngăduitor non combat. Noi am solicitat ca Parlamentul României să aibă o reacție la această sfidare a fluturării drapelelor unui ținut, de fapt, inexistent pe Parlamentul Ungariei.
Nu putem să ne lăsăm înlănțuiți permanent în cercul acesta viclean al anestezierii. Vedem cu ochii noștri ofensiva de semnificație a drapelelor Ținutului Secuiesc, care au depășit granițele țării și acum flutură batjocoritor chiar pe Parlamentul Ungariei. Mai grav, ieri drapelul Ținutului Secuiesc, a fost desfășurat în inima unui oraș românesc, cu un Prefect în slujba Statului Român. Cu alte cuvinte ,înțelege și un naiv că se omologhează insidios ,constituirea unei porțiuni de Românie ca având alte simboluri, alt drapel, alt imn, altă limbă, învățământ separat, că se cere expres o autonomie care să submineze autoritatea guvernului României. O țară străină, Ungaria, face chiar propagandă pentru această desprindere și arborând steagul Ținutului Secuiesc, chiar pe clădirea Parlamentului de la Budapesta, încearcă să valideze existența viitoare, pregătită viclean încă de acum, a unui Ținut Secuiesc cu parlament propriu, conducere proprie și învățământ separat. Și Parlamentul României nu ia nici o poziție! Din rațiuni diplomatice, din dorința elegantă de a nu învolbura apele Uniunii Europene, ne lăsăm încălecați de pretențiile secesioniste existente de totdeauna în rândul UDMR și în atitudinea partidului lui Laszlo Tokes. Iar lipsa de reacție a Parlamentului României îi dă prilejul lui Kelemen Hunor, președintele UDMR să rostească și ironii mustind de batjocură ; zice mai marele UDMR că ar semăna cu cascadorii râsului ca Parlamentul României să ia atitudine față de instalarea drapelelor Ținutului Secuiesc pe clădirea Parlamentului Ungariei. Nu, domnule Președinte ! De cascadorii râsului este argumentarea șchioapă a liderilor politici ai etniei maghiare, care susțin că totul este legal, că este o năzuință spre păstrarea limbii, tradițiilor maghiare, a culturii, a dorinței de auto administrare. De parcă etnicii maghiari n-ar avea toate aceste drepturi ,cum alte țări nu acordă conlocuitorilor. Marea majoritate a pretențiilor etnicilor maghiari a fost satisfăcută în România. Autonomia Ținutului secuiesc ascunde gândul rău ca în centrul țării să se creeze o insulă desprinsă de sub autoritatea statului român. Ambalată în vorbe meșteșugite de șiretenie, intenția liderilor maghiari este de a sparge integritatea statului român.
Realitatea din județele Harghita și Covasna arată că cei de naționalitate română au ajuns să fie discriminați în propria lor țară, să fie primii dați afară din servicii, să nu mai fie angajați în alte locuri de muncă din aceste județe pentru că sunt români. S-a forțat împuținarea românilor din aceste județe. Episcopul Ioan Selejan a spus că există în aceste județe localități în care românii mai vorbesc românește doar în biserică. De altfel, liderii UDMR au afirmat cu voce răspicată că vor să scoată din noua Constituție formularea articolului 1, că statul român este un stat național și unitar. Cum putem să uităm că multe generații au luptat pentru ca România să fie unită și puternică, că pentru Unire și Independență au murit români?!
Arborarea drapelelor așa zisului și inexistentului Ținut Secuiesc în forma cerută, se înscrie în lungul șir de provocări și testări ale reacției statului român. Toate aceste provocări trebuie să -și afle o atitudine fermă și patriotică din partea Parlamentului țării, din partea guvernului și din partea societății românești! Să nu ne ferim de cuvinte: autonomia teritorială pretinsă de UDMR și adunătura lui Laszlo Tokes, cu un teritoriu unde s-a făcut epurarea etnică a românilor , cu atragerea acolo a unei largi majorități a etniei maghiare, cu organe de conducere proprii, limbă, învățământ ,cultură ,justiție de esență maghiare, va aduce în centrul țării o porțiune care nu prea va mai fii românească. Va apărea o pată pe ființa României, pe harta ei. Și atunci ,de fapt, schilodim strigătul triumfător și mândru al băiatului care în decembrie 1918 se bucura pe străzi :"Trăiască România dodoloață!". Superbul cuvânt "dodoloață", semnificând România rotundă, unită, împlinită. Cum rămâne cu sacrificiul lui Avram Iancu, cel care a zis că nu va avea liniște până nu-i va vedea pe compatrioți, pe români fericiți? Cum rămâne cu cel mai scurt îndemn la luptă lansat de Iancu :"No, gata, no, hai!" în acea bătălie pentru dreptatea românilor din Ardeal? Va avea tihnă în mormânt, marele poet Adrian Păunescu, care spunea că el ar dori să fie pământul ,noroiul așezat pe bocancii țăranilor care se duceau pe jos spre Câmpia de la Blaj, unde au făptuit Unirea? Să nu lăsăm să fie surpate bornele kilometrice eroice al destinului românesc !
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 24 iulie 2024, 14:57
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro