Curriculum Vitae
Press releases
Parliamentary activity
2016-2020 (dep.)
legislative initiatives
questions & interpellations
motions
speaches
voting records
wealth declaration
interest declaration
 
You are here: Home page > Legislature 2016-2020 > Chamber of Deputies > Adrian Todor > Press releases Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Adrian Mihăiță Todoran (Grupul parlamentar al PMP)
Jos labele extremiste de pe tricolorul românesc!
La începutul lunii iulie, presa locală din județul Satu Mare semnala un fapt inedit legat de Primăria Carei: placuțele cu tricolorul românesc amplasate pe sediul instituției au dispărut peste noapte. Ulterior, în locul acestora au apărut altele, care nu au tricolorul și sunt complet diferite de cele care se amplasează de regulă pe clădirile administrațiilor publice locale.

Am putea fi tentați să credem că este vorba de o regretabilă eroare, iar autoritățile locale vor lua măsuri pentru remedierea situației. Însă nu este așa. La Carei, primarul Jenö Kovacs și cei 12 consilieri maghiari în funcție au o problemă legată de tricolorul românesc. Respectiv, nu îl suferă. Și nu doar atunci când vine vorba de sediul primăriei. Pur și simplu nu doresc să audă de tricolor, considerând „o provocare”, ca să îl citez pe primarul Kovacs, orice referire la drapelul românesc.
În primăvara acestui an, consilierii locali au primit o solicitare, în vederea aprobării amplasării unui catarg cu steagul României, într-un loc public al municipiului Carei. Fără niciun argument legal, în afara acelei „provocări” invocate în ședința publică de către primarul maghiar, proiectul a fost respins, consilierii UDMR fiind majoritari. Un proiect similar va fi supus din nou votului, dar șansele de reușită sunt nule.
Tot alergie la tricolor și spiritul românesc au făcut reprezentanții administrației din Carei și la reabilitarea unei încăperi a clădirii primăriei, devenită ulterior Sala Festivă, acolo unde sunt primiți oaspeții de seamă ai municipiului. Personajele care domină spațiul sunt poetul Petőfi Sandor și iubita sa, Iulia Szendrei, precum și alte personalități maghiare. Niciuna românească, deși Careiul are suficiente nume cu care se poate mândri.
Suntem în anul 2018, unul în care ar trebui să ne îndrepte mai mult spre ceea ce a însemnat actul Marii Uniri de la Alba Iulia și nu să ne batem joc de simbolurile naționale. Este de neconceput ca tricolorul românesc să fie dat jos de pe clădirea primăriei, iar în locul său să fie pusă o plăcuță neagră. Este intolerabilă sfidarea de care dau dovadă câțiva aleși locali, vremelnic ajunși în funcție, cu votul cetățenilor. Și nu pentru mărețe realizări. Sau sunt demne de cinste afacerile cu curent instalat ilegal, de pe urma cărora unii s-au îmbogățit, iar acum dau lecții de bune practici în administrație? Doar întreb...
În calitate de deputat al României, solicit vicepremierului Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării și Administrației Publice, luarea de măsuri urgente față de această situație incredibilă de la Carei, prin repunerea tricolorului românesc la loc de cinste. Municipiul Carei, ultima localitate românească eliberată de sub ocupația forțelor hitleriste, în urmă cu peste șapte decenii, merită mai mult. Orașul nu poate fi lăsat la mâna unor gășcari maghiari cu vizibile apucături extremiste.
Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania tuesday, 7 february 2023, 17:57
Telephone: +40213160300, +40214141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro