Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
catalin.tenita@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Dragoș-Cătălin Teniță > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Dragoș Cătălin Teniță (Grupul parlamentar al USR)
Proiectul de lege care scade TVA-ul la cărți electronice și presă online de la 19% la 5% a obținut votul favorabil al Camerei Deputaților și merge la promulgare

Astăzi, plenul Camerei Deputaților a votat cu majoritate covârșitoare proiectul de lege care prevede scăderea TVA-ului de la 19% la 5% pentru cărțile în format electronic și presa online. Din totalul de 304 deputați prezenți, un număr de 302 au votat favorabil proiectul, iar doi s-au abținut.

Proiectul de lege a fost depus de Cătălin Teniță (deputat USR), împreună cu Sebastian Burduja (deputat PNL), proiectul având peste 100 de susținători deputați și senatori, în calitate de semnatari.
Modificarea legislativă urmează a se aplica începând cu data de 1 ianuarie 2022 și va duce la aplicarea cotei reduse de 5% TVA pentru abonamentele la presa digitală, așa cum se întâmplă actualmente și în cazul presei scrise. Este vorba atât despre abonamentele la presa națională, dar și despre publicațiile internaționale achiziționate de pe marile platforme digitale.
De asemenea, legea va conduce la scăderea cu circa 11% a prețului cărților electronice și a cărților în format audio (audiobooks), acest lucru urmând a se vedea nu doar pe platformele românești, dar și în magazinele virtuale cum ar fi Amazon Kindle, Google Books Store sau Apple iBooks.
Cătălin Teniță, inițiator al proiectului a declarat: „Este o măsură care oferă mai mult acces la cunoaștere persoanelor din mediul rural, unde nu există librării sau biblioteci ofertante. Este o măsură care va face ca prețul aceleiași cărți achiziționate din România, pe o platformă internațională, să nu mai fie unul dintre cel mai mari din lume, ca urmare a taxării excesive. Este totodată o măsură așteptată de toți cititorii din generațiile tinere, obișnuiți cu tehnologia. Și, nu în ultimul rând, este o măsură care face un salt decisiv în direcția digitalizării culturii și a cunoașterii. Este șansă pentru furnizorii de conținut români, editurile în primul rând, de a-și digitaliza catalogul”.
Sebastian Burduja, inițiator al proiectului a declarat: “Cota redusă de TVA pentru cărțile electronice este o chestiune de echitate și de viziune. De echitate, pentru că se armonizează astfel cotele de TVA pentru publicațiile tipărite și cele electronice. De viziune, pentru că în acest sens merge lumea, iar România trebuie din nou să recupereze decalajul față de Vest, fiind azi la doar 1% cotă de piață pentru cartea electronică. Îi mulțumesc lui Cătălin Teniță pentru inițiativă și tot efortul de echipă”.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 8 februarie 2023, 6:28
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro