Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
catalin.tenita@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Dragoș-Cătălin Teniță > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Dragoș Cătălin Teniță (neafiliat)
ADOPTAT cu UNANIMITATE la Senat: „3,5% din impozitul pe venit redirecționat și către biblioteci”!
Proiectul de lege merge acum la Camera Deputaților, for decizional

Un nou proiect de lege conceput de deputatul Cătălin Teniță a fost adoptat astăzi la Senat: contribuabilii persoane fizice vor putea direcționa procentul de 3,5% din impozitul pe venit, asupra căruia persoanele fizice pot dispune, și către bibliotecile publice cu personalitate juridică.

Proiectul de lege „3,5% din impozitul pe venit redirecționat și către biblioteci” va merge acum la Camera Deputaților, for decizional.
Această nouă victorie pentru cultură vine la o zi după votul covârșitor la Camera Deputaților în favoarea legii care interzice persoanelor condamnate pentru orice infracțiune săvârșită cu intenție să candideze în alegeri pentru funcții publice.
În acest moment, Codul fiscal permite direcționarea a 3,5% din impozitul pe venit către organizațiile non-profit, instituțiile de cult, cluburi sportive, bursele private de studii, chiar și către partide politice, însă nu și către biblioteci.
Prin urmare, proiectul de lege „3,5% din impozitul pe venit redirecționat și către biblioteci” vine să îmbunătățească situația financiară a bibliotecilor publice, introducându-le în rândul entităților pentru care pot beneficia de colectarea formularelor 3,5%.
„În ultimii zece ani au fost închise circa 3000 de biblioteci, dintre care 750 de biblioteci publice. Acest lucru este, în primul rând, o problemă de subfinanțare. Ne-am uitat, așadar, la sursele de finanțare și am văzut că bibliotecile de drept public cu personalitate juridică pot beneficia, conform legii, de donații și sponsorizări, la fel ca ONG-urile, de exemplu. Prin urmare, absența bibliotecilor din rândul entităților care pot beneficia de această facilitate fiscală de redirecționare a 3,5% din impozitul legislativ reprezintă o omisiune, un vid legislative. Prin acest proiect de lege, această omisiune poate fi corectată, iar fenomenul de dispariție a bibliotecilor poate fi oprit.
Le mulțumesc colegilor senatori pentru votul lor în favoarea bibliotecilor! Le mulțumesc prietenilor bibliotecari pentru mesajele lor de sprijin și pentru entuziasmul manifestat inclusiv prin contactarea aleșilor lor! Proiectul merge acum la Camera Deputaților. Haideți să facem din cultură un teren neutru, transpartinic. Avem nevoie de mai multă cunoaștere și cultură!”, arată deputatul Cătălin Teniță.
Bibliotecile publice au un rol deosebit de important în comunitate, asigurând egalitatea accesului la informație și la documentele necesare educării, fără deosebire de statut social sau economic, vârstă, sex, apartenență politică, religie sau naționalitate a utilizatorilor. Sumele obținute prin colectarea formularelor de 3,5% vor reprezenta o plasă de siguranță importantă, diminuând vulnerabilitatea financiară a bibliotecilor și stimulând conturarea unei oferte mai bune și mai bogate de servicii pentru comunitate.
Bibliotecile publice cu personalitate juridică vor putea atrage până la 4,5 milioane de lei până în 2027, utilizatorii având acum posibilitatea de a susține financiar bibliotecile pe care le frecventează.
Proiectul de lege și Expunerea de motive:
1. Textul Proiectului de lege: https://senat.ro/legis/PDF/2022/22L484FG.PDF
2. Expunere de motive: https://senat.ro/legis/PDF/2022/22L484EM.PDF
Deputatul Cătălin Teniță a avut numeroase demersuri dedicate educației prin lectură și susținere a bibliotecilor. În calitate de membru al Comisiei pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă, a obținut reducerea TVA de la 19% la 5% pentru cărțile în format electronic și presa online, măsură intrată în vigoare în 2021, și includerea bibliotecilor locale, parteneri esențiali în procesul educativ, în activitățile organizate de instituțiile de învățământ cu ocazia celebrării Zilei Lecturii.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 8 februarie 2023, 5:36
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro