Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
catalin.tenita@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Dragoș-Cătălin Teniță > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Dragoș Cătălin Teniță (neafiliat)

De 1 decembrie, le urez "La mulți ani!", din inimă, bibliotecarilor români, acei eroi care schimbă viețile copiilor punându-le cartea în mână

Sunt Cătălin Teniță, deputat în Parlamentul României, și, în acest mandat, mi-am asumat, printre altele, misiunea de a susține bibliotecile, pentru că bibliotecile schimbă vieți. În țările dezvoltate, bibliotecile au încetat demult să mai fie simple depozite de carte. Bibliotecile sunt adevărate centre comunitare unde cetățenii se pot întâlni pentru dezbateri, organizațiile non-profit pot desfășura cursuri și ateliere, tinerii pot demara activități antreprenoriale sau cluburi pe teme de interes. Bibliotecile au devenit locuri de acces la Internet, dar și locuri în care oamenii pot împrumuta unelte sau pot folosi o imprimată 3D sau un spațiu comun de lucru.

În România, bibliotecile rurale traversează o perioadă de criză fără precedent. Peste 1000 de biblioteci rurale au fost închise în ultimii 10 ani, iar cele care încă mai există nu beneficiază nici măcar de acele investiții în fondul de carte, de câteva sute de lei anual.
Din formularul adresat de noi primăriilor vă putem spune că o bibliotecă are, în medie, o suprafață de 30 de metri pătrați, nu a mai fost renovată în ultimii 10 ani, are o tehnică de calcul extrem de veche, iar fondul de carte nu a fost actualizat în ultimii 3-4 ani.
Cât despre salariul personalului, acesta este mult sub suma necesară unei existențe decente, cele mai multe dintre doamnele bibliotecare având un salariu lunar de circa 2500 de lei. Mai grav, în peste 50% dintre cazuri, vârsta bibliotecarilor este de peste 50 de ani, ridicând problema lipsei de personal tânăr care să preia munca bibliotecarilor în momentul când vor ieși la pensie.
Cu toate acestea, în sute de comunități bibliotecarii sunt adevărați eroi. Bibliotecarii instruiesc persoane de toate vârstele să folosească internetul pentru nevoi punctuale, precum plata taxelor și a facturilor, conectarea cu copiii lor plecați la muncă în străinătate șamd. Bibliotecarii ajută tinerii să își completeze CV-urile, să trimită aplicații la programe de formare, precum și la locuri de muncă. Bibliotecarii ajută antreprenorii și producătorii locali să aplice la subvenții APIA sau să se înscrie în diverse programe.
Bibliotecarii oferă cursuri și formare adolescenților, împreună cu ONG-uri de profil.
Bibliotecarii organizează cursuri de programare sau de robotică cu copiii, cursuri de lucru manual.
În sute de comunități, bibliotecarii sunt adevărații eroi care schimbă vieți.
Mă bucur că am avut ocazia să lucrez, în ultimii doi ani, cu bibliotecari din Pietrari (Vâlcea), Vladimir (Gorj), Măcin (Tulcea), Raciu (Mureș), Ocnița (Dâmbovița), Pietrari (Vâlcea), Mircea Vodă (Brăila), precum și din Diaspora.
Tocmai de aceea, acum, în preajma zilei de 1 Decembrie, vreau să le mulțumesc din inimă pentru toată munca și dedicarea lor, să le urez La mulți ani! și să le spun:
Dragi bibliotecari, Nu toți eroii poartă cape! Unii eroi pun cărți în mâinile copiilor, adulților sau seniorilor. Unii eroi îi învață pe ceilalți să folosească internetul și să comunice eficient cu administrația publică. Îi învață să acceseze oportunități de formare și de muncă. Acești eroi sunteți voi! O țară se dezvoltă în primul rând prin inteligență și cunoașterea cetățenilor. Și tocmai asta faceți dumneavoastră. Voi sunteți cei care dați comunităților aripi de cunoaștere, de imaginație, de speranță! Vă mulțumesc în numele nenumăraților copii ai acestei țări care au un prezent mai bun decât cel al părinților lor pentru că, la un moment dat, un bibliotecar le-a pus o carte în mână.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 8 februarie 2023, 5:15
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro