Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Erika Benkő > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la vicepreședintele Comisiei pentru afaceri europene, doamna deputat Erika Benkő (Grupul parlamentar al UDMR)
privind participarea delegației Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaților la cea de a LXII-a reuniune plenară a Comisiilor Parlamentare Specializate în Chestiunile Uniunii Europene (COSAC)

În perioada 1-3 decembrie 2019, s-a desfășurat, la Helsinki, cea de a LXII-a reuniune plenară a Comisiilor Parlamentare Specializate în Chestiunile Uniunii Europene (COSAC). La lucrări au participat membri ai parlamentelor statelor membre, membri ai Parlamentului European, membri ai parlamentelor statelor candidate, invitați speciali, membri ai Comitetului Economic și Social European, membri ai Guvernului Finlandei, membri ai Comisiei Europene.

Camera Deputaților din România a fost reprezentată de doamna deputat Erika BENKÖ, vicepreședintele Comisiei pentru afaceri europene, împreună cu domnii deputați Vasile GUDU și Radu Costin VASILICĂ, membri ai comisiei.
Dezbaterile organizate pe baza agendei reuniunii au vizat teme precum consolidarea valorilor comune, în special a statului de drept și a drepturilor fundamentale, atingerea obiectivelor de neutralitate climatică până în 2050, precum și actualul cadru de negociere privind ieșirea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană.
Un accent deosebit a fost pus pe necesitatea participării parlamentelor naționale la Conferința privind viitorul Uniunii Europene, care se va desfășura timp de doi ani, începând cu anul 2020, potrivit orientărilor politice ale noii Comisii Europene, precum și pe ambițiile acesteia din urmă pentru perioada 2019-2024: încheierea Pactului ecologic european (European Green Deal), pregătirea instrumentelor financiare necesare pentru acesta, dezvoltarea pilonului social european, modernizarea economiilor în era digitală.
Delegația Camerei Deputaților a susținut consolidarea rolului UE în gestionarea efectelor schimbărilor climatice, subliniind necesitatea punerii în aplicare a Acordului de la Paris, printr-un efort global din partea tuturor partenerilor internaționali. Totodată, s-a arătat că România sprijină obiectivele ambițioase privind neutralitatea climatică, dacă mecanismele sunt adaptate nevoilor statelor membre cu scopul evitării adâncirii disparităților între regiuni. Din această perspectivă, tranziția către o Uniune neutră din punct de vedere climatic ar trebui să fie echitabilă sub aspect social și să sporească competitivitatea economiei și industriei pe piețele mondiale.
În ceea ce privește stadiul negocierilor privind ieșirea Regatului Unit din UE, delegația Camerei Deputaților a exprimat intenția României de a rămâne pe deplin aliniată la poziția comună a Uniunii, susținând cu precădere o retragere ordonată, profitabilă ambelor părți.
Din perspectiva României, Acordul de retragere convenit constituie un compromis echilibrat și corect între interesele UE și ale Regatului Unit, reprezentând un instrument eficient pentru limitarea efectelor negative generate de BREXIT.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 21 iunie 2024, 13:37
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro