Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cezar-Florin Preda > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

În deschiderea lucrărilor prezidate de domnul deputat Cezar Preda, a fost dezbătut raportul cu tema Dialogul post-monitorizare cu Turcia. Co-raportorii Ingebjørg Godskesen (Norvegia, EC), și Natača Vuckovic (Serbia, SOC) și-au exprimat îngrijorarea cu privire la decizia luată de parlamentul turc de a deposeda de imunitatea de urmărire judiciară a 138 de membri ai Marii Adunări Naționale a Turciei: "îngrijorarea noastră este că această acțiune va afecta în mod disproporțional partidele de opoziție, în particular Partidul Democrat al Poporului, dat fiind faptul că 53 din cei 59 de membri se confruntă cu potențiale acuzații. Unii dintre aceștia, incluzând vice-președinții partidului, Selahattin Demirtas și Figen Yüksekdag, dar și membrii APCE Ertugrul Kürkçü, Hisyar Özsoy și Feleknas Uca se confruntă cu acuzații legate de terorism din cauza declarațiilor făcute."
Co-raportorii au adăugat că această decizie va afecta viața parlamentară în Turcia. Imunitatea parlamentară le permite reprezentanților aleși să își desfășoare activitatea fără teama de a fi hărțuiți de executiv, de curțile de justiție sau de oponenții politici.
De asemenea, Comisia este îngrijorată de faptul că Turcia se confruntă cu mari provocări precum: pericolul terorist și necesitatea urgentă de a rezolva într-un mod pașnic problema kurdă. Acest pas subminează mediul politic sănătos, dat fiind că Turcia trebuie să abordeze aceste provocări: "vom urmări îndeaproape tratarea acestor cazuri. Ne așteptăm ca aceștia să se conformeze cu standardele Consiliului Europei privind procedurile și procesele echitabile și libertatea de expresie, pe care Turcia a promis să le respecte," au concluzionat co-raportorii.
Membrii Comisiei au aprobat un proiect de raport și un proiect de rezoluție pe tema funcționării instituțiilor democratice în Turcia, urmând ca acestea să fie dezbătute în cadrul celei de-a treia părți a Sesiunii APCE de la Strasbourg, din luna iunie 2016. Totodată, Comisia a decis să solicite Comisiei de la Veneția o opinie pe marginea atribuțiilor, competențelor și modului de funcționare a "instanțelor penale de pace", așa cum sunt stabilite prin Legea nr. 5235 din Turcia.
De asemenea, au fost notabile luările de poziție fată de recentele evoluții din Azerbaidjan, Georgia, Armenia și Macedonia.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 25 iunie 2024, 1:52
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro