Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cezar-Florin Preda > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Direcția pentru cooperare cu organizațiile internaționale și UE

Joi, 29 ianuarie 2015, în cadrul Sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de la Strasbourg, deputatul Cezar Preda, membru al delegației Parlamentului României la APCE, a luat cuvântul în numele Grupului PPE, pe marginea raportului cu tema „Schimbarea afilierii politice a membrilor și repercusiunile asupra componenței delegațiilor naționale” raportor Jordi XUCLÀ (Spania, ALDE).

Domnia sa a subliniat că raportul parlamentarului spaniol face referire la un aspect care a căpătat amploare în cadrul parlamentelor naționale, și anume traseismul politic, un fenomen care, în anumite condiții, poate aduce atingere configurației politice și poate contribui de o manieră decisivă la schimbarea puterii politice, situație care practic invalidează votul exprimat de cetățeni.
În același context, a adăugat că o asemenea practică poate impieta asupra reprezentării inclusiv în cadrul delegațiilor naționale la APCE.
Totodată, deputatul Preda a relevat faptul că un membru al unei delegații parlamentare la APCE devine membru al grupului politic care corespunde familiei politice căreia partidul său
s-a afiliat la nivel european; în acest sens, în opinia parlamentarului român, nu există posibilitatea ca un membru la APCE să opteze pentru o orientare politică diferită de cea națională.
Deputatul român a remarcat că fuziunea partidelor politice care, în anumite circumstanțe, presupune adoptarea unei alte doctrine, sau formarea de coaliții politice la nivel național, nu poate fi considerată ca schimbare de afiliere politică, întrucât aceasta este o decizie care aparține partidului și nu membrilor acestuia.
În încheiere, a mai adăugat că stabilirea de bune practici în această materie fixează, pentru un orizont de timp îndelungat, o reprezentare justă și voluntară a parlamentelor naționale în cadrul APCE.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 15 iunie 2024, 7:11
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro