Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
www.gladvarga.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Glad-Aurel Varga > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Glad-Aurel Varga (Grup PNL)
„Eliminăm cianurile, dar să știm dedesubturile!”

Deputatul arădean Glad Varga, membru al Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic din Camera Deputaților, este contrariat de faptul că toți parlamentarii PSD au lipsit de la ședința comisiei, când a fost dezbătut un proiect de act normativ referitor la modificarea Legii minelor (Pl-x nr. 594/2013).

„Practic, prin acest proiect legislativ se dorește modificarea Legii minelor, mai precis interzicerea tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri. În esență, un demers nobil, pentru că protejarea mediului nu e doar o impunere a Uniunii Europene, ci o normalitate! Noi trebuie să protejăm mediul, fără să ne spună nimeni. Cu atât mai suspectă mi se pare absența parlamentarilor PSD”, a afirmat Glad Varga.
Deputatul arădean dorește o poziție clară a celor care au inițiat această modificare, pentru a nu exista interpretări ulterioare. „Susțin în totalitate acest demers, dar am adresat câteva întrebări ministrului de resort, legate de numărul exploatărilor pe bază de cianuri, numărul licențelor de explorare și exploatare, eventual nominalizarea deținătorilor de astfel de licențe, dacă există propuneri pentru noi exploatări, din partea posesorilor de licențe. Sunt întrebări pertinente și necesare. Opinia publică trebuie să fie în cunoștință de cauză, trebuie să dăm dovadă de transparență”, a susținut deputatul liberal.
Un subiect aparte este cel legat de proiectul Roșia Montană. „Care sunt consecințele blocării contractului asupra României? Trebuie să plătim despăgubiri? Nu avem nici un fel de informații pe acest subiect, nici ce demersuri a făcut țara noastră, nici cine ne apără interesele în acest litigiu. Iarăși informații cu care suntem datori opiniei publice, fiecărui român. N-aș vrea să fac legătura cu Ordonanța 13, dar în cazul grațierilor, unul dintre argumentele de bază înaintat de Putere a fost că vom fi «pedepsiți» de Uniunea Europeană. Acum, în acest caz, al cianurilor, în special privind Roșia Montană, doresc garanții că statul român nu va fi sancționat. Repet, sunt de acord cu interzicerea cianurilor, dar mi se pare suspectă absența în bloc a reprezentanților PSD”, a completat Glad Varga.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 1 decembrie 2022, 1:38
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro