Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
www.gladvarga.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Glad-Aurel Varga > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Glad Varga
Glad Varga (PNL): „Doresc susținerea autoturismelor electrice din România, ca formă de reducere a noxelor”

Deputatul PNL Glad Varga este inițiatorul unui proiect de lege privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră la nivelul României.

Directiva 2014/94/UE a fost transpusă în legislația românească prin Legea nr. 34/2017 privind instalarea infrastructurii pentru combustibili alternativi. Aceasta stabilește cadrul legal general pentru dezvoltarea pieței de combustibili alternativi, fără a include măsuri și obligații concrete.
„Prin acest proiect de lege, doresc să se stabilească și obligații concrete pentru susținerea parcului de autoturisme electrice. Conform datelor furnizate de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile, populația României este din ce în ce mai interesată de autoturismele electrice 100% (BEV) și hibride plug-in (PHEV), înregistrându-se în ultimii ani o creștere procentuală considerabilă a acestora. Din păcate, interesul românilor pentru astfel de automobile nu este susținut și de o bază adecvată, o infrastructură unitară de realizare a unor puncte de încărcare a vehiculelor electrice. Proiectul de lege are în vedere faptul că la acest moment sunt în România cca. 100 de puncte de încărcare publice pentru autovehiculele electrice, infrastructura fiind complet insuficientă unui număr de cca. 100.000 de autovehicule electrice, cât sunt prevăzute în Programul de Guvernare pentru anul 2020. Pe de altă parte, majoritatea statelor UE au adoptat (finanțează) programe susținute de sprijinire a achiziției de autovehicule electrice, fapt ce face deja ca numărul acestora în Europa să fie tot mai mare. În anul 2016, vânzările autovehiculelor reîncărcabile electric s-au triplat ajungând la un număr de 167 de unități, ceea ce face ca în parcul național să avem la aceasta dată cca. 400 de autoturisme reîncarcabile electric”, a afirmat deputatul Glad Varga.
Parlamentarul arădean consideră că încurajarea unei astfel de infrastructuri va avea efecte benefice și în alte domenii, precum turismul. „Pe cale de consecință, România trebuie să-și dezvolte infrastructura de astfel de puncte de încărcare, inclusiv prin prisma atragerii turiștilor care caută în țara noastră un mediu curat”,, a completat Glad Varga.
Acest proiect de lege vine în întâmpinarea Convenției-cadru a Organizațiilor Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, semnată de România la 22 aprilie 2016. Prin acest acord, țara noastră s-a angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 43% până în 2030 față de 2005 în activități din domeniul energetic, producție și prelucrare a metalelor feroase și neferoase, industria mineralelor, industria chimică (obiectiv unic la nivelul UE, conformarea intră în responsabilitatea operatorilor economici) și să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 2% până în 2030 față de 2005 în sectoare ca transport, agricultură, construcții, gestiunea emisiilor din deșeuri (obiectiv la nivel de stat membru, conformarea intră în responsabilitatea statului).
La un an de la semnarea Acordului de la Paris, România se află pe penultimul loc în ceea ce privește eforturile pentru combaterea schimbărilor climatice. 25% din emisiile de gaze cu efect de seră ale Europei se datorează transporturilor – una din cauzele principale ale poluării aerului.
Proiectul de lege poate fi consultat accesând link-ul http://gladvarga.ro/wp-content/uploads/2017/05/infrastructura-de-alimentare-vehicule-electrice_16.05..2017.pdf, iar sugestiile sau propunerile de modificare pot fi trimise până în 21 mai 2017 la adresa de mail: contact@gladvarga.ro.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 1 decembrie 2022, 1:59
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro