Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
www.gladvarga.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Glad-Aurel Varga > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Glad varga (Grup PNL)
Glad Varga (PNL): „Generații întregi de dieteticieni și nutriționiști nu își pot exercita profesia”

În timp ce în România 55% din populație este supraponderală, iar incidența obezității crește rapid, fiind cu 14% mai mare decât în 1990, preocuparea Guvernului pentru acest domeniu tinde spre zero.

Rata ridicată a sărăciei și lipsa educației în domeniul nutriției se numără printre principalii factori care generează creșterea numărului persoanelor afectate de obezitate. Guvernul Tudose este departe de a întreprinde ceva pentru combaterea sărăciei și din contră, după cum am văzut, adoptă măsuri ce vor duce la adâncirea acestui fenomen. Nici pentru educarea populației coaliția de guvernare nu a făcut nimic, deși există soluții la îndemână, cu efecte pe termen lung.
O astfel de măsură constă în implementarea prevederilor Legii nr.256/2015 privind exercitarea profesiei de dietetician, precum și înființarea, organizarea și funcționarea Colegiului Dieteticienilor din România. Conform articolului 2 al actului normativ, “în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare, Ministerul Sănătății, cu consultarea instituțiilor de învățământ superior care au un program de licență acreditat în specializarea de nutriție și dietetică, trebuia să procedeze la emiterea normelor metodologice, acestea urmând a fi aprobate prin hotărâre a Guvernului”.
În luna mai 2017, normele menționate au fost supuse dezbaterii publice, pe pagina de internet a Ministerului Sănătății. Suntem în luna noiembrie și proiectul de hotărâre de guvern se află în același stadiu. Astfel, promoțiile de dieteticieni licentiați începând cu anul 2010 în universitățile din România au apreciat momentul adoptării în anul 2015 a actului normativ de exercitare a profesiei dar, din păcate, nici până astăzi, acesta nu poate fi pus în aplicare, în absența normelor metodologice.
Iată cum, din nepăsare și incompetență, mii de absolvenți nu sunt integrați pe piața muncii, deși au dobândit cunoștințele specifice necesare pentru exercitarea profesiei de nutriționist sau dietetician. Sper ca întrebarea pe care am adresat-o domnului Florian Dorel Bodog, ministrul Sănătății, să îi reamintească importanța promovării actelor normative subsecvente, care în general sunt norme și normative, iar fără acestea implementarea legilor este imposibilă. Și să îi atragă atenția asupra obezității, care se manifestă mai ales în rândul grupurilor vulnerabile – copii și populație afectată de sărăcie.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 1 decembrie 2022, 3:12
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro