Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
www.gladvarga.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Glad-Aurel Varga > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Varga Aurel Glad (Grup PNL)
Gestionarea durabilă a fondului forestier – prizonieră a nepăsării PSD- ALDE

Prin Raport comun, Comisia juridică, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților și Comisia pentru mediu din Senat au hotărât respingerea propunerii legislative privind interzicerea exploatării masei lemnoase din parcurile naționale.

Motivele pentru respingere, invocate de membrii acestor comisii în raportul menționat, au fost redactate doar pentru a îndeplini o formalitate. Se confirmă pentru a „n”-a oară că partidele care au majoritatea în comisii, adică PSD și ALDE, preferă să respingă orice măsură concretă, în loc să vină cu propuneri constructive, amendamente pe un proiect de lege de asemenea importanță.
În timpul acesta, ministrul Apelor și Pădurilor, Doina Pană, ne spune că nu mai există tăieri ilegale, dar 50 ha dispar tăiate la ras din Parcul Național Semenic Cheile-Carașului și, în urma investigațiilor, se constată că responsabilitatea este pasată între instituții. Ministrul mediului, Grațiela Gavrilescu, dă liber la împușcat urși, pentru că așa e mult mai simplu decât să propună un plan de management al populației de carnivore mari, cu atribuții clare pentru fiecare instituție implicată – Romsilva, jandarmerie, autorități centrale și autorități locale. În sudul țării, românii se încălzesc cu lemne de foc aduse din Bulgaria, pentru că ministerul de resort a asigurat doar o cincime din necesar, conform propriilor comunicate. Agresiunile împotriva angajaților care păzesc pădurile statului s-au înmulțit de la începutul anului, la fel și infracțiunile.
Patru subiecte aparent diferite, patru probleme grave cu care se confruntă România și pentru care guvernul actual nu întreprinde nimic. Strategia Forestieră Națională lansată de PSD-ALDE este ruptă de realitate, prevederile sale sunt departe de a recunoaște sectorul forestier ca sector strategic pentru România. Ce putem recunoaște însă este incompetența și nepăsarea factorilor de decizie ai PSD-ALDE de la toate nivelurile – miniștri, parlamentari, conducători ai instituțiilor deconcentrate.
Proiectul de lege privind interzicerea exploatării masei lemnoase din parcurile naționale vizează măsuri ferme pentru protejarea pădurilor din România. El urmează să fie dezbătut în plenul Senatului și apoi să ajungă la Camera Deputaților, care este for decizional.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 10 decembrie 2022, 4:52
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro