Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
www.gladvarga.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Glad-Aurel Varga > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Glad Varga (Grup PNL)
Glad Varga (PNL): „România e sufocată de deșeuri, iar Guvernul PSD stabilește obiective realizabile doar pe hârtie!”

La cinci ani de la termenul limită oficial pentru revizuire și după ce Comisia Europeană a decis, în aprilie 2017, să trimită România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene într-o procedură de infringement pe acest subiect, Guvernul Tudose a aprobat Planul național de gestionare a deșeurilor, iar hotărârea de guvern pentru aprobarea acestuia a fost publicată în Monitorul Oficial în prima săptămână a lunii curente.

Cu un conținut de peste 400 de pagini, nu e de mirare că documentul s-a lăsat așteptat, fiind subiectul numeroaselor avertismente din partea Comisiei Europene. Planul național de gestionare a deșeurilor și programul de prevenire a generării deșeurilor trebuiau revizuite și actualizate până în 2013, în conformitate cu obiectivele Directivei-cadru privind deșeurile 2008/98/CE și ale economiei circulare.
Stufoasa prezentare a legislației care reglementează domeniul la nivel național și european, inclusă în document, și datele statistice, care au ca prag de referință anul 2014, confirmă declarațiile recente ale ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu, și anume că, prin aprobarea Planului național de gestionare a deșeurilor, „se bifează procedura de infringement și o condiționalitate ex-ante pentru România”.
Astfel, bifatul pare a fi o acțiune de succes pentru membrii Guvernului PSD-ALDE, de vreme ce obiectivele stabilite în planul național de gestionare a deșeurilor, a cărui revizuire a durat ani de zile, sunt similare unora stabilite încă din 2005 și, analizând situația reală actuală, putem spune că aparțin domeniului fantastic.
Cel mai simplu și la îndemână exemplu este valoarea ratei de reciclare a deșeurilor municipale, care conform INS a atins 13,12% în 2015, pornind de la 0,29% în 2003. Deci aproximativ 13% în 12 ani. În Planul național de gestionare a deșeurilor, recent aprobat, Guvernul Tudose își asumă, ca țintă, pregătirea pentru reutilizare și reciclare a 65% din masa deșeurilor municipale până în 2030 (cu țintă intermediară de 60% în anul 2025). Adică o creștere cu peste 50% a acestui indicator, tot într-o perioadă de 12 ani.
Se desprinde o singură concluzie – coaliția PSD-ALDE a procedat în cazul Planului național de gestionare a deșeurilor la fel ca în elaborarea propriului program de guvernare. Pe principiul „hârtia suportă orice”, curg obiectivele și procentele mărinimoase și utopice în domeniul deșeurilor, în vreme ce marile orașe sunt sufocate de deșeuri, haldele de depozitare și-au atins limita de viață, soluții viabile sunt departe de a fi implementate, iar Comisia Europeană va trece cel mai probabil la aplicarea de penalități. Și, ca și în cazul programului de guvernare, cei care vor plăti vor fi cetățenii români.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 1 decembrie 2022, 1:56
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro