Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
www.gladvarga.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Glad-Aurel Varga > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Glad Aurel Varga (Grup PNL)
PSD continuă politica de respingere a măsurilor de stopare a tăierilor ilegale de păduri

Majoritatea parlamentară a PSD din Comisia pentru industrii și servicii a Camerei Deputaților a votat respingerea proiectului de lege referitoare la interzicerea tăierii masei lemnoase din parcurile naționale. Se confirmă astfel că partidul aflat la guvernare continuă să rămână nepăsător la fenomenul tăierilor ilegale, cu efect devastator asupra fondului forestier din România.

Prin proiectul de lege menționat, am propus măsuri concrete pentru protejarea pădurilor din România și anume interzicerea exploatării masei lemnoase, timp de zece ani, în zonele de protecție și zonele de conservare durabilă din parcurile naționale și realizarea, în această perioadă, a unui studiu privind efectele de mediu, sociale și economice ale biodiversității și serviciile ecosistemice.
Consider că, la ora actuală, în România, sunt absolut necesare date concrete despre suprafețele împădurite, indiferent de forma de proprietate sau tipul ariei protejate. Cel mai recent exemplu de situație absurdă petrecută în acest domeniu constă în tăierile ilegale de pe suprafețele împădurite prin programe de îmbunătățire a calității mediului derulate de Ministerul Apelor și Pădurilor, aflate pe foste terenuri agricole, care nu pot fi sancționate, pentru că destinația terenurilor nu este modificată oficial în acte.
Nepăsarea de la nivel central se răsfrânge astfel la nivel local, cu efecte negative pentru comunități și mediu. Proiectul de lege referitor la interzicerea masei lemnoase din parcurile naționale este un demers îndrăzneț pentru stoparea tăierilor ilegale la nivel național. Pentru PSD interesul național este doar o lozincă, fapt dovedit și prin votul negativ dat de parlamentarii puterii pentru orice măsură constructivă în acest sens.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 1 decembrie 2022, 2:38
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro