Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
www.gladvarga.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Glad-Aurel Varga > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Glad Varga (Grupul parlamentar al PNL)
Glad Varga (PNL): „Ministrul Mediului a venit la Arad cu misiune politică!”

Deputatul PNL Glad Varga, membru în Comisia pentru mediu Și echilibru ecologic a Camerei Deputaților, nu a fost invitat la dezbaterea organizată la Prefectura Arad, în prezența doamnei ministru Grațiela Gavrilescu.

„Consider că era normal ca la o astfel de întâlnire, organizată declarativ cu scopul de a găsi soluții pentru gestionarea deșeurilor, să fie invitați toți parlamentarii de Arad, sau niciunul. Fac parte din Comisia pentru mediu și echilibru ecologic, dar nu am fost invitat, spre deosebire de colegii din PSD. S-a dovedit astfel că scopul vizitei doamnei ministru a fost pur politic, s-a organizat o ședință de partid a PSD la Prefectura Arad, cu obiectivul clar de a critica anumiți reprezentanți ai administrației locale. Ministrul Mediului a venit la Arad cu misiune politică: propaganda pentru PSD. De altfel, chiar deplasarea intempestivă a doamnei ministru la Arad este lipsită de sens, așa cum arată și lipsa soluțiilor pe care a putut să le avanseze.
Din păcate pentru români și pentru România, problemele legate de mediu și de gestionarea deșeurilor sunt uriașe și se datorează în parte Guvernului, în parte legislației care îngreunează folosirea fondurilor europene.
Poate aici ar trebui să folosească doamna ministru mai multă energie! Mă bucur că doamna ministru a recunoscut că accesarea fondurilor europene pentru gestionarea deșeurilor este greoaie din cauza legislației și a birocrației.
Avem la nivel național probleme uriașe, printre care închiderea unor gropi de gunoi neconforme, avea ocazia dacă tot a venit la Arad să o viziteze pe cea de la Lipova. Implimentarea proiectelor privind Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor în județele din România a fost dificilă datorită legislației, ghidului autorității de management și a sistemului de achiziții.
Aceste proiecte ar fi trebuit să rezolve o mare parte dintre problemele de gestionare a deșeurilor și nu să blocheze administrațiile locale pe tot teritoriul țării. La nivelul județului vom monitoriza activitatea operatorului RETIM și sunt sigur că vor fi luate măsurile legale conform contractului.
În acest moment, ministerul condus de doamna Gavrilescu are deficiențe mari în gestionarea deșeurilor, poluarea aerului, combaterea efectelor schimbărilor climatice, activitatea ministrului Mediului este caracterizată de lipsa unui interes real pentru corelarea politicilor interdisciplinare, care să contribuie la soluționarea concretă a problemelor de mediu.
Prin Tratatul de aderare la UE, până în 2010 trebuia să valorificăm sub orice formă deșeurile, până în 2015 trebuia efectuată operațiunea de depozitare și incinerare, iar în anul 2017 ar fi trebuit să fie finalizat întregul sistem de management integrat al deșeurilor. Din moment ce infrastructura de colectare selectivă la nivel național lipsește, riscăm noi proceduri de infringement în 2020. Acestea sunt problemele reale de care trebuie să se ocupe doamna ministru! În loc să o facă, a venit la Arad cu o atitudine agresivă și pur politică, dar nu poate masca marile probleme pe care dovedește că nu le poate gestiona eficient la nivelul ministerului pe care îl conduce.
Din păcate, așa cum ne-a obișnuit guvernarea PSD, Aradul este tratat cu ostilitate și agresivitate, în loc de fonduri, proiecte, soluții, primim vorbe goale și tot felul de piedici‟, a declarat deputatul Glad Varga.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 1 decembrie 2022, 2:58
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro