Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
www.gladvarga.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Glad-Aurel Varga > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Glad Varga (Grupul parlamentar al PNL)
Reprezentanții PNL în Parlamentul României sunt preocupați de respectarea politicilor de mediu comunitare

Comisia Europeană a dat publicității, la începutul lunii aprilie 2019, Raportul de țară privind evaluarea punerii în aplicare a politicilor de mediu în România. Gestionarea deșeurilor, gestionarea apelor uzate și asigurarea apei potabile, conservarea naturii, respectiv calitatea slabă a aerului sunt principalele dificultăți identificate în implementarea de către România a politicii și legislației Comunității Europene în domeniul mediului.

Astfel, reciclarea și utilizarea eficientă a resurselor se află încă la niveluri scăzute, în comparație cu anul 2017. România este considerată a fi expusă riscului de a nu își îndeplini obiectivul de reciclare a deșeurilor la nivel municipal în proporție de 50%, stabilit pentru 2020.
De asemenea, România face încă eforturi pentru punerea în aplicare a Directivei privind tratarea apelor urbane uzate, cât și pentru ameliorarea cantității și a calității apei potabile. Din cauza ratelor de conformare foarte scăzute cu termenele intermediare din 2013 și 2015, stabilite în Tratatul de aderare, Comisia a decis să inițieze o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor. Termenul final pentru ca România să se conformeze Directivei privind tratarea apelor urbane uzate a fost 31 decembrie 2018 și, cel mai probabil, această problemă se va agrava.
În ceea ce privește conservarea naturii, în România, rețeaua „Natura 2000” este afectată atât de lipsa unui cadru adecvat de capacitate administrativă cât și de deficitul de cunoștințe și date actualizate.
Și calitatea slabă a aerului continuă să fie o problemă în România, fiind identificate deficiențe grave și structurale în datele privind calitatea aerului măsurate de rețeaua de monitorizare din România și raportate Comisiei Europene. În realitate, situația ar putea fi mult mai gravă decât cea raportată efectiv.
Reprezentanții PNL în Parlamentul României sunt preocupați de respectarea politicilor de mediu comunitare, conform angajamentelor făcute cu Uniunea Europeană. Recent, Curtea Constituțională a României a admis, cu majoritate de voturi, obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.75/2018 (referitoare la modificarea și completarea unor acte normative în domeniul protecției mediului și al regimului străinilor), care a fost formulată de 14 senatori PNL și 13 senatori USR. În forma aflată în vigoare la acest moment, promovată fără temei în regim de urgență, Legea menționată periclitează total eforturile organizațiilor neguvernamentale care au în custodie arii naturale protejate și, implicit, compromite protejarea patrimoniului natural al României.
Raportul de țară privind evaluarea punerii în aplicare a politicilor de mediu în România poate fi găsit accesând linkul: http://ec.europa.eu/environment/eir/pdf/report_ro_en.pdf
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 1 decembrie 2022, 1:41
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro