Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
www.gladvarga.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Glad-Aurel Varga > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Glad Varga (Grupul parlamentar al PNL)
Sistemul de garanție-returnare – soluția pentru deșeurile abandonate

Suntem conștienți cu toții că, de la aderarea la Uniunea Europeană, România a încercat constant să își atingă obiectivele de mediu asumate, dar sunt încă o serie de domenii în care pașii făcuți sunt deficitari, atrăgând situații de infringement.

Un astfel de domeniu este cel al deșeurilor, pentru care, ce argument mai puternic să folosim decât faptul că ne lovim încă la tot pasul de depozite ilegale de deșeuri, de spații vaste ocupate de gunoaie abandonate, în care majoritatea sunt ambalaje.
Pe de altă parte, în contextul actual al schimbărilor climatice și al crizei generate de pandemie, statele membre UE și-au asumat tranziția la economia circulară, în care generarea de deșeuri este redusă la minimum, contribuind astfel la eforturile de dezvoltare a unei economii durabile, cu emisii scăzute de gaze cu efect de seră și cu valorificarea superioară a resurselor de care dispunem.
Sistemul de garanție-returnare capătă astfel un triplu rol, devenind instrumentul prin care România își poate diminua cantitățile de deșeuri ajunse la groapă, își poate atinge obiectivele de reciclare asumate și poate contribui la implementarea rapidă a principiilor economiei circulare. Acest sistem simplu prin care deșeurile de ambalaje generate nu mai ajung la depozitele de deșeuri sau nu mai sunt aruncate aiurea generând poluare, trebuie pus în aplicare urgent, în aceeași manieră simplă de administrare și cu informarea și implicarea tuturor – producători, comercianți, consumatori și instituții responsabile. Practic acesta se va aplica pentru ambalaje din sticlă, plastic sau metal, marcate corespunzător, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l – adică recipiente de băuturi alcoolice sau nealcoolice – pentru care vom plăti o garanție, ce ne va fi restituită integral, atunci când vom returna ambalajul la centrele organizate în acest sens.
Ministerul Mediului a elaborat deja actul normativ pentru reglementarea sistemului de garanție-returnare, care, până în martie 2022, trebuie să fie funcțional în România.
În noul mandat de membru al Parlamentului României, voi susține orice demers care va spori beneficiile acestui sistem de garanție-returnare și va încuraja responsabilizarea noastră, a tuturor, față de gestionarea deșeurilor și necesitatea reciclării, ca acțiune cu impact pozitiv asupra mediului și sănătății noastre.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 1 decembrie 2022, 3:11
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro