Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Mircea Roșca > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Mircea Roșca (Grup PNL)

Stimați colegi parlamentari,

Cazul navei Flaminia, amplu mediatizat m-a determinat să am astăzi această intervenție de la tribuna Parlamentului. Vreau să precizez de la început că toată zvonistica și toate scenariile create în jurul acestui caz nu aduc nimic bun României și cetățeanului de rând.

Cred că este foarte important ca această situație care din punctul meu de vedere nu conține nicio intrigă cu iz scandalos, să fie rezolvată de autoritățile române cu responsabilitate, profesionalism și in mod transparent. Faptul că o navă distrusă parțial în urma unui incendiu anul trecut, a acostat în portul Constanța, pentru proceduri de decontaminare, urmând ca apoi să intre în reparații, nu ar trebui să inflameze spiritele. Este adevărat că prezența acelor substanțe chimice periculoase la bordul navei reclamă măsuri speciale de siguranță luate de către cei care asigură lucrările de decontaminare, însă acest lucru nu justifică întreaga avalanșă de supoziții unele dintre ele de-a dreptul apocaliptice.
Însă în legătură cu acest subiect, există un aspect care, în calitate de deputat și de locuitor al județului Prahova mă deranjează. Din relatările publice, în ultima perioadă, a fost acreditată ideea că apele uzate rămase pe nava Flaminia în urma stingerii incendiului vor fi transportate la o firmă din Prahova, unde ar urma să fie epurate. Din informațiile pe care le dețin, stația de epurare din județul Prahova care ar urma să proceseze aceste ape uzate nu beneficiază de aviz de mediu pentru funcționare, de aceea este vital pentru protecția mediului și a locuitorilor acestui județ ca autoritățile competente să se asigure că întreg procesul se desfășoară legal și cu respectarea cerințelor de mediu și de siguranță a populației. Nu vreau să fiu înțeles greșit, că aș încerca prin această intervenție publică să iau apărarea cuiva sau să acopăr pe cineva, doresc doar să fac un apel către toate entitățile statului cu responsabilități directe în gestionarea acestui caz să fie vigilente și să se implice cu responsabilitate maximă în gestionarea acestei situații. Mă adresez în principal oficialilor Ministerului Mediului, ai Gărzii de Mediu care sunt obligați să monitorizeze procedurile de decontaminare a navei astfel încât să nu existe niciun risc de mediu și pentru populație, precum și autorităților locale din județul Prahova care au datoria să protejeze cetățenii acestui județ, primind în acest sens un mandat explicit din partea lor la ultimele scrutine electorale.
Nu este un apel populist, îmi doresc să existe comunicare și decizii luate transparent în legătură cu acest subiect, pentru că interesul public față de acest caz este unul crescut. La nivel de imagine, România a avut după anii 89, multe etichete pe nedrept puse. A existat un întreg foileton mediatic legat de îngroparea în România a deșeurilor radioactive, nu vreau ca acest scenariu să se repete și să devenim din nou periferia Europei, iar județul Parhova un punct toxic pe această hartă. De aceea, trebuie să dovedim că respectăm legislația europeană în domeniu, că respectăm bunele practici în materie de operațiuni de decontaminare a navelor și ne protejăm și respectăm cetățenii. Finalizarea cu succes a acestei operațiuni va reprezenta o carte de vizită importantă pentru România în relațiile cu partenerii externi. De aceea, consider un plus faptul că specialiștii noștri vor repara această navă într-un port românesc.
Apelul meu este pentru un parteneriat responsabil și constructiv între toți factorii implicați în această speță pentru că avem nevoie de cât mai multe colaborări de succes între instituțiile statului, în numele interesului public și al cetățeanului.
Vă mulțumesc,
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 18 iunie 2024, 9:45
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro