Curriculum Vitæ
Communiques de presse
Activité parlementaire
2020-present (dep.)
2012-2016 (dep.)
initiatives legislatives
questions et interpellations
motions
discours
vote
 
Vous êtes ici: Home > Législature 2012-2016 > Chambre des Députés > Mircea Rosca > Communiqués de presse Versiunea pentru printare


primit de la Grupul parlamentar al PNL

Întâlnirea "Grupului Parlamentar de Prietenie cu Republica Turkmenistan" cu E.S. Ambasadorul Shohrat Jumayev deschide noi oportunități de colaborare economică și culturală între țările noastre

Excelența Sa Domnul Ambasador Shohrat Jumayev a participat astăzi, 29 mai a.c., la o întâlnire cu conducerea Grupului Parlamentar de Prietenie cu Republica Turkmenistan, reprezentată de deputatul PNL Mircea Roșca (Președintele Grupului), deputatul PSD Sorin-Avram Iacoban (Vicepreședintele grupului), deputatul PNL Paul Dumbrăvanu (Secretarul grupului) și de deputatul PNL Virgil Guran.
În cadrul discuțiilor avute cu oficialul turkmen, parlamentarii USL au solicitat, în numele companiilor autohtone, un sprijin pentru a iniția parteneriate de afaceri în Turkmenistan. "Excelența Sa Domnul Ambasador ne-a vorbit de planurile de reconstrucție a țării domniei sale. A fost interesant să aflăm că, în prezent, în Turkmenistan, se desfășoară investiții în valoare de 45 de miliarde de dolari care includ lucrări la 2.000 de obiective precum spitale, școli sau drumuri. Este, cu siguranță, o oportunitate pentru multe companii românești să afle mai multe despre cum pot participa la licitațiile organizate de statul turkmen, cu atât mai mult cu cât avem firme specializate în extracția petrolieră și în construcția de utilaj petrolier", a declarat deputatul PNL de Prahova Mircea Roșca.
Președintele Grupului de Prietenie a obținut o promisiune din partea oficialului străin. "Am primit asigurări că există deschidere pentru a se organiza o delegație formată din companii românești care să discute direct cu factori de decizie din Turkmenistan, iar Camera de Comerț ne va asigura asistență în a obține toate informațiile necesare. Potrivit legislației în vigoare acolo, companiile străine trebuie să aibă 70% din angajați din rândul localnicilor și discutăm de contracte ferme de sute de milioane de dolari.
Domnul ambasador ne-a confirmat că reputația specialiștilor români este una foarte bună, iar prețurile pe care le putem noi oferi vor face față concurenței internaționale", a mai spus Mircea Roșca.
De cealaltă parte, ambasadorul țării din Asia Centrală a solicitat sprijinul parlamentarilor USL pentru a organiza un târg al universităților românești. "Populația turkmenă s-a întărit financiar în ultimii ani și își dorește să aibă posibilitatea de a trimite tineri la studiu în străinătate, în România. Știm despre univesitățile foarte bune din țara dumneavoastră, dar, înainte de a lua o decizie, părinții caută informații despre condițiile de admitere, despre taxe, despre modalitățile de cazare. Foarte util ar fi un târg la care să participe cele mai importante universități din România și crearea unei baze de informații actualizate despre oferta educațională. În prezent, pentru că nu au la dispoziție foarte multe date despre școli din afară, majoritatea tinerilor noștri studiază la Moscova, un oraș în care viața este extrem de scumpă", a explicat Excelența Sa Domnul Ambasador Shohrat Jumayev.
Parlamentarii USL i-au propus oficialului turkmen ca, la viitoarea întâlnire, să înainteze o propunere pentru un calendar al activităților discutate, inclusiv o planificare concretă pentru târgul educațional la care să participe instituții precum Universitatea de Petrol - Gaze din Ploiești, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași sau Universitatea Politehnică din București.
Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie mardi, 25 juin 2024, 16:16
Téléphone: +40213160300, +40214141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro