Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Mircea Roșca > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Grupul parlamentar PNL
Deputații liberali Mircea Roșca și Grațiela Gavrilescu, împreună cu senatorul liberal Ion Luchian, au depus Propunerea legislativă de modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății

Domnul deputat PNL Mircea Roșca, în calitate de inițiator, doamna deputat PNL Grațiela Gavrilescu, în calitate de co-inițiator, și domnul senator PNL Ion Luchian, tot în calitate de co-inițiator, au depus la Parlamentul României o propunere legislativă pentru modificarea și completarea lit. e), alin. (1) a art. 237 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sănătății, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.372 din 28 aprilie 2006, cu modificările și completările ulterioare.

Depunerea inițiativei legislative a fost precedată de o dezbatere publică la Camera Deputaților la care au luat parte dl. Adrian Pană, Secretar de stat în Ministerul Sănătății, dl. Cristian Bușoi, Președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, dl. Ciprian Bogdan, Vicepreședinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, dna. Cătălina Radu, Președinte al CJAS Prahova. Printre invitați s-au numărat și medicii specialiști: prof. univ. dr. Ion Lascăr, Președintele Comisiei de Chirurgie Plastică-Microchirurgie Reconstructivă a Ministerului Sănătății, prof. univ. dr. Tiberiu Bratu, vicepreședintele Asociației Chirurgilor Plastici din România și dr. Dan Jinga, coordonator Program Oncologie al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
"Ca și inițiator, m-am bucurat să găsesc deschidere și sprijin din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și a Ministerului Sănătății, dar mai ales suportul medicilor specialiști care au salutat propunerea noastră legislativă menită să ofere româncelor aceleași șanse ca și femeilor din alte state europene sau din SUA. În cadrul dezbaterii, domnii profesori prezenți au prezentat studii conform cărora, în România, anual, sunt 7.000 de cazuri noi de cancer mamar, în fiecare an fiind tratate 10.000 de femei cu această suferință. Incidența cancerului la sân este de una din opt la nivel mondial, una din șase la nivel european și în România", a declarat deputatul liberal Mircea Roșca.
Propunerea legislativă depusă de parlamentarii liberali prevede ca, în rândul serviciilor medicale decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, să fie introduse și costurilor protezelor mamare și a materialelor și dispozitivelor necesare pentru reconstrucția sânului ca urmare a afecțiunilor oncologice. În prezent, doar costurile intervenției, adică procedurile medicale sunt decontate, pacientele fiind nevoite să își achite protezele mamare. "Este nevoie de 500 de euro pentru a reda speranța acestor femei. Atât costă o proteză mamară de bună calitate. Este necesară decontarea de către stat a acestor proteze mamare, cu atât mai mult cu cât impactul bugetar este nesemnificativ, aproximativ 1-1,2 milioane de lei pe an, în raport cu beneficiile asupra stării de sănătate a populației, cu toate implicațiile ce decurg aici. Nu este vorba despre o simplă operație estetică, ci de una curativă, ale cărei dimensiuni psihologice sunt imense. Dacă această operație s-ar realiza imediat după extirparea sânului, în cadrul aceleiași intervenții chirurgicale, pacienta nu s-ar mai confrunta cu realitatea dură post-operație", susțin inițiatorii în expunerea de motive.
În prezent, conform studiilor, doar 2% din femeile cu mastectomie apelează la chirurgia reparatorie pentru reconstrucția mamară. În România, statisticile arată că zece femei sunt diagnosticate cu cancer mamar în fiecare zi, iar 300 mor în fiecare lună din cauza cancerului la sân, se mai arată în expunerea de motive.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 20 mai 2024, 22:19
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro