primit de la domnul deputat Andrei Sava (Grup PSD)
Andrei SAVA: Autoritățile române trebuie să discute transparent și responsabil despre capacitatea României de a primi și integra imigranți

Deputatul PSD Andrei Sava, membru al Comisiei pentru Politică Externă din Camera Deputaților, a participat astăzi la ședința comună a Comisiei pentru Afaceri Europene, a Comisiei pentru Politică Externă, a Comisiei speciale comune pentru aderarea României la spațiul Schengen, a Comisiei pentru Apărare, ordine publică și siguranță națională.

Întâlnirea a fost dedicată crizei imigranților și evoluțiilor recente la nivelul statelor membre în legătură cu aceasta. De asemenea, la întâlnire au participat și reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, ai Ministerului Afacerilor Interne, precum și domnul Leonard Orban, consilier prezidențial pentru afaceri europene.
”În ultimele luni, fenomenul migrației a luat amploare în Europa, cu consecințe deosebit de tragice în unele situații. Unele state au decis să apeleze la măsuri drastice precum construirea unui gard între Ungaria și Serbia. Numeroase cazuri de trafic de persoane au ieșit la suprafață. Chiar dacă țara noastră nu este o destinație evidentă pentru imigranți, există informații certe și de la Europol și din mass-media și de la poliția austriacă sau ungară, că nenumărați cetățeni români sunt implicați în traficul de persoane și profită de situația disperată a imigranților. Acest lucru ne dezonorează ca stat care își dorește aderarea la spațiul Schengen și ne impune o conduită vizibil mai transparentă în legătură cu acest subiect. Autoritățile române trebuie să răspundă imediat și articulat la următoarele aspecte: care este capacitatea României de a primi imigranți relocați din alte state membre, care sunt măsurile pe care le luăm pentru a combate acțiunile concetățenilor implicați în traficul de persoane, cum ne întărim securitatea la granițe și, nu în cele din urmă, cum ne poziționăm în contextul solicitării de a deveni membri ai spațiului Schengen. Toate aceste răspunsuri ne vor ajuta să configurăm poziția României la Consiliul JAI din 14 septembrie în ceea ce privește propunerea de introducere a cotelor obligatorii de imigranți. Dacă într-adevăr vorbim de aproape 7000 de imigranți care ar urma să fie relocați în România, trebuie să știm foarte clar care sunt costurile investițiilor pe care trebuie să le facem pentru a-i găzdui. Dacă opțiunea noastră va fi de a nu accepta această cotă impusă, vom avea nevoie de niște contra-argumente foarte solide. Prioritățile noastre trebuie să fie acum să avem o evaluare clară a capacităților noastre de primire, a nevoilor de investiții și a costurilor pentru a putea veni în fața celorlalte state UE cu o poziție coerentă și pragmatică”, a declarat Andrei Sava.
”Totodată, cred însă că la nivel european ar trebui să avem în vedere și găsirea unor soluții pe termen mediu și lung în această problemă: distrugerea rețelelor de trafic de persoane, susținerea statelor aflate în apropierea zonelor de conflict și a taberelor de imigranți de acolo, investiții ale UE mai bine direcționate către țările în curs de dezvoltare. Nu în ultimul rând, chiar dacă vorbim de anumite eforturi pe care România trebuie să le facă pentru a acționa solidar cu celelalte state UE cred că avem o datorie istorică și morală să ne implicăm în sprijinirea acestor oameni în situații dramatice și să ne aducem aminte și de românii care își pierdeau viața înainte de 1989 pentru a ajunge în Vest și de cei care au reușit să își facă un trai mai bun în Europa odată cu liberalizarea vizelor și aderarea la UE. Trebuie să avem o poziție echilibrată și să nu cădem pradă tentațiilor populiste și naționaliste.”, a mai adăugat Andrei Sava.