Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornel-Mircea Sămărtinean > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Cornel Mircea Sămărtinean (Grup PNL)
Educația -''prioritate de septembrie'' a Guvernului Ponta

Partidul Național Liberal consideră că dezvoltarea României este strâns legată de patru domenii-cheie, pe care am pus accentul și în programul de guvernare, și anume: educație, sănătate, infrastructură, mediu de afaceri.

Cu toții știm că educația este pilonul de bază al bunăstării, iar elevul trebuie să fie în centrul învățământului. Dar guvernarea actuală ignoră aceste axiome și nu a elaborat vreo strategie concretă în ceea ce privește o nouă lege a educației. Rețeta succesului marca Victor Ponta în educație continuă să fie una foarte simplă: ordonanțe care conduc la scăderea performanței și calității în educație.Guvernul Ponta a anunțat lista priorităților legislative pentru această sesiune. Pe educație se găsesc 50% dintre Ordonanțele de Urgență date de Guvernul Ponta în ultimii 3 ani, care deși am reușit să le aducem amendamente sau să le respingem în plen, aceste ordonanțe își produc efectele: ordonanța care a politizat excesiv sistemul educațional și a permis înființarea colegiilor pe lângă universități pentru absolvenții de liceu care nu au promovat examenul de bacalaureat, ordonanța care a permis directorilor și liderilor sindicali să fie derogați de la norma didactică fără a fi afectat salariul. Prioritățile educației trebuie să se centreze pe elevi, pe calitatea actului didactic, pe programe care să răspundă cerințelor societății, pieței muncii și exigențelor internaționale, pe manualele elevilor la început de an școlar și finanțarea corectă a școlii, pe respectarea dreptului constituțional la educație prin asigurarea unei minime infrastructuri școlare și asigurarea echității și egalității tuturor elevilor și profesorilor în fața legii. În sesiunea parlamentară care a început, în domeniul educației, PNL are ca prioritate legea învățământului profesional. Partidul Național Liberal consideră tema promovării și dezvoltării învățământului profesional ca fiind una dintre prioritățile parlamentarilor PNL pt următoarea perioadă, luându-se in considerare modificarea corespunzătoare a legii educației naționale. Este esențial să sprijinim această formă de învățământ, pentru a conecta mai puternic educația tinerilor cu piața muncii din România. Inflația de șomeri cu diplome cu care se confruntă țara noastră este o consecință a dezinteresului guvernamental față de învățământul profesional. Tinerii ce își vor însuși o meserie, vor avea parte atât de succes profesional cât și financiar, așa cum se întâmplă în multe state europene dezvoltate. Deși Victor Ponta a declarat, la investirea în funcția de prim-ministru al României, că va rezolva problemele din educație, după 3 ani de guvernare PSD situația învățământului este dramatică. Mii de școli nu vor putea fi deschise la începerea anului școlar, elevii nu au manuale, iar decontarea transportului pentru profesorii și elevii navetiști rămâne un vis. Oricât s-ar strădui PSD acum să se reformeze, să se ajusteze, realitatea este că trei ani de zile nu le-a păsat de interesul public, de educație, de infrastructură, de economie. Practic, pentru Guvernul Ponta, educația rămâne și în acest început de an școlar o "prioritate de septembrie '' și doar la nivel declarativ.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 24 iulie 2024, 18:31
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro