Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornel-Mircea Sămărtinean > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Cornel-Mircea Sămărtinean (Grup PNL)
Eșec de proporții al Guvernului Ponta în absorbția fondurilor Uniunii Europene

România are cea mai scăzută rată de utilizare a fondurilor europene și este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la investiții în educație, sănătate și infrastructură.

Cu patru luni înainte de închiderea exercitiului financiar 2007 – 2013, România este abia la jumătatea drumului – a luat de la Bruxelles doar 9,9 miliarde de euro fonduri structurale, dintr-un total pus la dispoziție de Uniunea Europeană de 19 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o rată de absorbție de 52%.Până la finalul lunii august 2015, România a trimis cereri de rambursare de 10,7 miliarde de euro, ceea ce arată că avem facturi doar pentru aceste sume și este puțin probabil ca, în patru luni, să mai putem cheltui mare lucru pentru a pretinde să ni se ramburseze sume substanțiale. În luna august, României i-au fost rambursate 146 de milioane de euro, adică 0,7% din întreaga sumă pusă la dispoziție de Uniunea Europeană în exercițiul financiar 2007 – 2013. Și a transmis spre decontare facturi de doar 137 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că, de fapt, proiectele sunt blocate. De la începutul anului și până la finalul lunii iulie, bugetul statului a cheltuit cu programe în care sunt implicați banii europeni 7,5 mld. lei, în creștere cu 33% față de anul trecut (plus 1,8 miliarde de lei). De asemenea, bugetul consolidat a primit, în primele șapte luni din an, de la Bruxelles rambursări de 5,2 miliarde de lei, în creștere cu 1,8 miliarde de lei (un plus de 52%), ceea ce arată că, dacă bugetul cheltuiește, și primește mai mulți bani.
Guvernul Ponta s-a laudat cu un excedent bugetar record, în primele șapte luni, de 1% din PIB. Guvernările Ponta au redus investițiile din buget de la 4,2% cât erau în 2011 la 3,3% din PIB în 2012, 2,9% din PIB în 2013 și 2,5% în 2014. În plus, în anul 2015, investițiile statului din buget sunt la nivelul cel mai scăzut din ultimii 10 ani.
Suntem deja la sfîrșitul lunii septembrie 2015, și practic, în condițiile date este imposibil să se mai ajungă în decembrie 2015 la absorbția a 80% din fonduri, așa cum a promis Guvernul Ponta. Acest lucru se va vedea în starea drumurilor, a infrastructurii de apă, în micile afaceri. Pentru o țară ca România, 7-8 mld. euro în investiții, bani pe cale să se piardă, ar fi însemnat enorm. Situația prezentă va reflecta în viitor în potențialul de creștere economică, mult diminuat prin neefectuarea investițiilor. La final de exercițiu financiar nu mai există forța pentru a schimba major lucrurile. Efortul pe care România ar fi trebuit să-l facă anul acesta cheltuind în proiecte cu fonduri europene și așteptând apoi rambursările nu a fost pe măsura nevoilor și, oricum, s-ar fi putut dovedi tardiv pentru că proiectele în care sunt implicați și banii statului, și banii de la Uniunea Europeană sunt proiecte majore de investiții. Acum statul, prin instituțiile pe care le coordonează, este în pericol să piardă miliarde de euro, ca de exemplu :1,8 miliarde de euro de la proiectele de infrastructură și autostrăzi sau 2,2 miliarde de euro de la proiectele de mediu.
Asistăm la o cârpeală din partea unui premier și a unui ministru care au pierdut contactul cu realitatea. Premierul Ponta trebuie să își asume răspunderea pentru abandonarea de facto a priorității absorbției fondurilor europene, prin numirea în fruntea acestui portofoliu a unei persoane fără experiență în domeniu, chiar în momentul în care trebuie clarificată situația pierderii de fonduri importante din bugetul 2007-2013. Absorbția fondurilor europene ar fi trebuit să fie o prioritate zero a Guvernului Victor Ponta, întrucât este un instrument facil de recuperare a decalajelor de dezvoltare față de restul țărilor din Uniunea Europeană, și implicit, de atingere a bunăstării la care aspiră România.Realitatea ne demonstrează însă că se conturează un eșec de proporții al Guvernului Ponta în absorbția fondurilor Uniunii Europene,eșec de care actuala guvernare este responsabilă și pe care trebuie să și-l asume.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 24 iulie 2024, 17:56
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro