Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Cornel-Mircea Sămărtinean > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Cornel-Mircea Sămărtinean (Grup PNL)
Legea votului prin corespondență - prioritate legislativă a PNL

Legea votului prin corespondență ar trebui să fie aprobată până în luna noiembrie, pentru a putea fi aplicată la alegerile legislative din 2016, în condițiile în care Curtea Constituțională și Comisia de la Veneția au stabilit că legislația nu poate fi amendată cu mai puțin de un an înaintea scrutinului.

Președintele Autorității Electorale Permanente, doamna Ana Maria Pătru, a afirmat că legea votului prin corespondență va asigura accesul diasporei la vot doar dacă vor fi identificate soluții care să asigure deopotrivă "garanțiile de securitate necesare pentru corectitudinea alegerilor cu costuri cât mai mici pentru statul român". Ana Maria Pătru a subliniat că este necesară înregistrarea românilor din diaspora și securizarea circuitului de transmitere a corespondenței și a documentelor de vot, precum și evaluarea costurilor diferitelor procedee utilizate în acest moment în alte state ale lumii.
Partidul Național Liberal are de la începutul anului 2015 o listă însemnată de priorități legislative, unele ce țin de cadrul general al activităților politice, cum ar fi pachetul legilor electorale, votul prin corespondență, legea finanțării partidelor politice, altele care țin de cadrul legislativ al domeniului economic, social, educațional, și, nu în ultimul rând, regional. Obiectivele pe care PNL și le-a propus a fi atinse provin din realitatea de zi cu zi a românilor. Reducerea decalajelor care ne separă de vestul Europei este, poate, cel mai realist obiectiv pe care îl putem avea. Vom ști că am reușit doar atunci când românii nu vor mai fi în situația de a supraviețui de pe o zi la alta, când nevoile zilnice nu vor mai reprezenta o adevărată provocare. Partidul Național Liberal a depus încă de anul trecut o inițiativă legislativă privind introducerea votului prin corespondență, un proiect de lege discutat cu AEP și cu asociațiile din diaspora. Este inadmisibil ca în secolul 21 să mai existe piedici în asigurarea votului persoanelor din diaspora, indiferent de țara în care acestea au ales să muncească și să trăiască. Votul din 16 noiembrie 2014 ne-a demonstrat că diaspora este extrem de implicată în viața societății românești.
PNL are datoria de a găsi soluțiile tehnice pentru asigurarea dreptului fundamental la vot al românilor din străinătate. Proiectul votului prin corespondență a fost considerat o prioritate a sesiunii parlamentare trecute, după alegerile prezidențiale existând consultări la Palatul Cotroceni și un acord de principiu. Cu toate acestea, a fost modificată legislația electorală, dar nu s-a convenit asupra unui proiect de lege, la Parlament fiind înregistrate în prezent patru inițiative pe această temă, două din partea puterii și două din partea opoziței. Prin pozițiile exprimate față de acest proiect de lege, reprezentanții coaliței de guvernare în Comisia comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale, propunerilor legislative privind modificarea Legii partidelor politice și a Legii privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale susțin doar la nivel declarativ, faptul că doresc ca prin adoparea acestei legi să se respecte drepturile românilor aflați în afara granițelor țării, în special dreptul fundamental la vot, precum și securizarea votului. În realitate au tergiversat cât au putut de mult lucrările din comisia de specialitate.
PNL va continua să acționeze politic prin toate pârghiile politice pe care le are la dispoziție ca partid de opoziție. Tocmai de aceea, începând de luni, 5 octombrie 2015, parlamentarii PNL au intrat în grevă japoneză pentru promovarea Legii votului prin corespondență. Protestul a fost inițiat ca urmare a blocajului sistematic instituit de PSD în adoptarea acestui proiect legislativ.
Le reamintesc colegilor din actuala coaliție aflată la guvernare că pe 16 noiembrie 2014 România a ales deschiderea definitivă către Europa, către democrație. Cetățenii români au votat pentru o Românie normală, o Românie a respectului și bunului simț, o Românie a prosperității, o Românie curată și decentă, o Românie puternică, o Românie europeană, o Românie a lucrului bine făcut. Adoptarea Legii votului prin corespondență va certifica faptul că PNL a transpus în practică o promisiune făcută românilor din diaspora în campania electorală prezidențială din anul 2014. Adoptarea Legii votului prin corespondență va demonstra clar că am înțeles cu toții mesajul celor care au votat în proporție covârșitoare cu dreapta la alegerile prezidențiale din noiembrie 2014.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 22 iulie 2024, 2:43
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro