Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
boris.volosatii@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Boris Volosatîi > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la vicepreședintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, domnul deputat Boris Volosatîi (Grupul parlamentar AUR)

Minoritatea română din Ucraina, numărând jumătate de milion de persoane, plătește astăzi un greu tribut de sânge în războiul dezlănțuit de Rusia în Ucraina. Mulți dintre fiii națiunii române și-au dat viața pentru Ucraina după 24 februarie 2022. Anterior, au căzut cu moarte de erou mai mulți etnici români în Donbas. O evidență a eroilor români căzuți în Ucraina este disponibilă doar pentru autoritățile de la Kiev.

Referindu-se la o minoritate de 3 ori mai puțin numeroasă decât cea română, ambasadorul ucrainean la Budapesta a declarat la 1 august 2023 că ”în jur de 400 de etnici maghiari sunt mobilizați în două unități din armata ucraineană și 34 au fost uciși în luptă”.
Ambasadorul ucrainean la București nu a comunicat niciodată câți etnici români și-au dat viața în actualul război. Cu toate acestea, am reușit să aflăm din presă câteva nume ale eroilor noștri căzuți în teatrele de război din Ucraina. Iată câteva nume:
1. Serghei Guvir; 2. Ștefan Ciobanu; 3. Pavel Diavoliuc; 4. Ion Fartușneac; 5. Ion Zaeț; 6. Arcadie Farcaș; 7. Vasile Procopoae; 8. Dumitru Ignatesco; 9. Alexandru Sprânceană; 10. Denis Morăraș; 11. Dumitru Cojocaru; 12. Andrei Rusu; 13. Ilie Vasilaș; 14. Vasile Musteță; 15. Vladislav Covalciuc; 16. Anatol Rusu; 17. Sebastian Acostăchioaie; 18. Andrei Stiopenco; 19. Igor Sidor; 20. Corneliu Toporeț; 21. Vladislav Alexa; 22. Dumitru Cernei; 23. Eugen Bezușca; 24. Andrei Dumbravă. Majoritatea dintre ei au lăsat în urmă văduve îndurerate și copii români orfani.
Jertfa de sânge a acestor români confirmă că minoritatea română merită un tratament civilizat care să excludă orice presiune în vederea deznaționalizării.
Consider că statul român are datoria de a întreprinde toate cele necesare pentru aflarea numelor tuturor etnicilor români căzuți în actualul război purtat de Rusia, pentru identificarea unor soluții de eliberare a românilor căzuți în prizonieratul armatei ruse și pentru ajutorarea tuturor văduvelor românce și a tuturor orfanilor români de război. Pentru aceasta este necesară implicarea exemplară a Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe, precum și a ambasadei noastre la Kiev și a oficiilor consulare de la Kiev, Odesa, Slatina și Cernăuți.
Este de presupus că printre civilii români din Ucraina există victime ale războiului, în condițiile în care statul înrudit România nu a procedat la evacuarea din zonele de conflict a persoanelor aparținând minorității române, cum au procedat, bunăoară, în raport cu minoritățile lor Republica Polonă și Israel, state care au desfășurat operațiuni umanitare speciale de salvare și evacuare, atât cu acordul părții ucrainene, cât și al celei ruse. În acest sens, voi interpela oficial factorii guvernamentali responsabili.
Glorie eternă eroilor români căzuți în Ucraina!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 1 martie 2024, 0:00
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro