Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
boris.volosatii@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Boris Volosatîi > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Boris Volosatîi (Grupul parlamentar AUR)

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat, zilele acestea, că proiectul de modificare a Legii salarizării s-ar putea să nu fie gata până la 1 ianuarie 2024.

Adică, învățătorii și profesorii, aflați în grevă generală în mai-iunie anul acesta, au fost păcăliți de Guvern, atunci când ministrul Educației și cel al Muncii au promis, în numele coaliției de guvernământ, elaborarea unui proiect de modificare a Legii salarizării până la 15 iulie.
Ministrul Muncii a declarat de la pupitrul Guvernului României că termenul dat de coaliție pentru proiectul Legii salarizării este data de 15 iulie: ”Până pe data de 15 iulie am termen de la coaliție să finalizez draftul legii salarizării, astfel încât, în perioada 15 iulie – 1 septembrie, să continuăm discuțiile cu sindicatele, ca la 1 septembrie propunerea administrativă să treacă de Guvern și să fie depusă în Parlament”.
Praf în ochi! Cadrele didactice au suspendat greva generală din învățământ doar pentru că au primit aceste promisiuni și asigurări care s-au dovedit a fi egale cu zero. Suntem deja la mijlocul lunii octombrie și cele două ministere nu au urnit nici măcar un deget pentru elaborarea proiectului promis de modificare a Legii salarizării.
Greva generală din sistemul de învățământ din România a implicat, în mai-iunie anul curent, peste 150 de mii de profesori și peste 70 de mii de cadre didactice auxiliare, care au cerut o creștere salarială cu 25%.
Amintim că școala românească este subfinanțată, iar prevederea legală privind alocarea a cel puțin 6% din PIB pentru domeniul educației rămâne literă moartă.
Această situație deplorabilă arată că România "Educată" este o glumă tristă. De-a lungul anilor, guvernele au neglijat sistemul educațional și i-au tratat pe profesori cu indiferență. Politicienii au folosit educația ca instrument politic, fără a investi cu adevărat în viitorul țării.
Din cauza neonorării promisiunilor făcute de ministerele de resort – al educației și al muncii – pentru suspendarea grevei generale din învățământ, cadrele didactice sunt pe deplin îndreptățite să reia, în orice moment, acțiunile revendicative, cu toate consecințele asupra procesului de învățământ.
Avertizăm guvernarea să ia în serios această situație și să-și onoreze în următoarele zile promisiunile făcute corpului profesoral românesc. Am fost și rămânem alături de învățătorii și profesorii din România. Ei merită un tratament demn, inclusiv pe plan salarial, astfel încât se poată bucura de prestigiul pe care îl merită din plin.
Vedem, însă, că profesorii au fost înșelați. Dacă nu sunt în stare să-și țină promisiunile, ministrul Educației și cel al Muncii trebuie să plece din funcție! Soluția nu este o nouă grevă generală, ci o demisie de onoare!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 27 februarie 2024, 16:12
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro