Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Costin-Sebastian Moise > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Sebastian Moise (Grupul parlamentar al PMP)
Sebastian Moise: Programul „Start Up Nation” are nevoie de modificări, dar nu trebuie închis

Deputatul PMP de București, Sebastian Moise, se opune închiderii programului „Start Up Nation”, așa cum au propus unii membri ai Opoziției parlamentare, dar susține modificarea condițiilor de eligibilitate astfel încât acesta să-și poată îndeplini obiectivul.

„Ideea acordării unor finanțări nerambursabile din partea statului pentru micii întreprinzători care vor să-și facă o firmă este foarte bună și trebuie să continue, dar unele lucruri trebuie modificate. Pe de o parte, e clar că scopul final (încurajarea economiei și a IMM-urilor) a fost atins doar parțial, existând multiple cazuri în care firmele deschise deja au fost suspendate sau chiar radiate. Pe de altă parte, nu s-a urmărit coeficientul de multiplicare economică a investiției, banii alocați de Guvern sfârșind, de foarte multe ori, doar în zona de consum ca urmare a cumpărării de mijloace de producție economică sau de servicii adiacente. Măcar din această perspectivă și tot se impune o modificare a criteriilor de eligibilitate”, a afirmat Sebastian Moise.
În opinia deputatului PMP, e nevoie de schimbarea priorităților programului „Start Up Nation”. Din perspectiva economică a statului român, nu are cum să fie egală finanțarea unor activități de producție, servicii sau din zona industriilor creative. Trebuie încurajate zonele economice cu potențial mai mare și cu un coeficient de multiplicare crescut. Activitățile de producție ar trebui să aibă un punctaj crescut față de celelalte domenii de activitate.
„Un alt minus al programului, așa cum este gândit el acum, ține de discriminarea unor mici întreprinzători din zone ale țării care chiar au potențial economic (exemple: București, Ilfov, Cluj etc). Nu există nicio logică pentru care ar trebui să existe criteriul densității IMM-urilor, aceasta fiind o abordare comunistoidă. Banii ar trebui alocați doar dacă proiectul în sine este bun și aduce beneficii statului în cele din urmă. „Start Up Nation” trebuie să fie un program economic, nu unul de natură socială”, a declarat Moise.
Reprezentantul PMP a atenționat și asupra faptului că nu e normal ca beneficiarii programului guvernamental în discuție să poată să-și cumpere din bani publici automobile. „Decizia Guvernului de a permite cumpărarea de mașini în cadrul programului este o eroare. Executivul, practic, pompează bani deloc puțini (2 miliarde de lei în ediția a doua programului) în consum, eludându-se sensul inițial al programului. Nu trebuie să mire pe nimeni din zona PSD că se trezesc apoi cu firme de vânzare pe OLX care au obținut finanțare”, a afirmat deputatul de București.
Sebastian Moise face un apel ca „Start Up Nation” să continue, dar trebuie să se opereze modificări privind criteriile de eligibilitate. „Avem nevoie de o clasă de mijloc de puternică și de sprijinirea antreprenorilor mici care au cam fost ținta favorită a guvernărilor socialiste. 2 miliarde de lei anual este un preț mic de plătit, față de risipa continuă făcută de Guvern în alte zone, pentru a sprijini mediul de afaceri privat”, a concluzionat deputatul Mișcării Populare.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 23 mai 2024, 3:36
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro