Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Costin-Sebastian Moise > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Sebastian Moise (Grupul parlamentar al PMP)
Guvernul trebuie să plece. SOS, vine criza!

Deputatul PMP de București, Sebastian Moise, trage un semnal de alarmă cu privire la apariția primelor semne ale unei posibile crize economice care ar putea să lovească România în 2020. „Economia nu se simte bine. Numărul firmelor radiate a crescut masiv, cu 46% în primele opt luni ale anului, iar întârzierile la plată s-au dublat în aceeași perioadă de timp, semn că lichiditățile din piață s-au redus considerabil”, a afirmat Sebastian Moise.

Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) a publicat, recent, o cifră îngrijorătoare: numărul firmelor radiate în primele opt luni ale anului 2019 a crescut cu 46% față de aceeași perioadă a anului trecut. În termeni nominali, vorbim de 78.733 de firme care au dispărut în România de la începutul anului și până acum. Este un veritabil dezastru în economia privată care ar putea să se accelereze pe parcursul lui 2020 pe fondul dificultăților existente la nivel european.
„Această creștere a firmelor care au dispărut dovedește că fiscalitatea în România, cel puțin pentru IMM-uri, este împovărătoare, iar creșterea repetată a salariului minim pe economie, mult peste nivelul productivității muncii, i-a făcut pe foarte mulți să-și piardă locurile de muncă. Cele aproape 80.000 de radieri arată și că programele de stimulare a IMM-urilor au eșuat din cauza unor criterii defectuoase de atribuire a ajutoarelor. Merită punctată încă o dată nevoia de modificare a programului Start Up Nation în perspectiva ediției a treia ca o condiție fundamentală ca acest demers guvernamental să-și atingă scopul și să nu rămână la stadiul de pompare a unor resurse bugetare în consum fără existența unor coeficienți de multiplicare”, a declarat Moise.
Reprezentantul PMP a atenționat și asupra faptului că radierile nu sunt singurul semnal că economia privată se apropie de un blocaj, ci și întârzierea plății facturilor între diversele firme. „Problema cu firmele intrate în insolvență, în faliment sau de-a dreptul radiate ține de potențialul de contagiune care poate agrava criza economică. Spre exemplu, întârzierile la plată între una și două luni (31-60 de zile) au atins, în iulie 2019, nivelul de 269 milioane de lei, mai mult decât dublu față de august 2018, când erau de 116 milioane de lei”, a punctat Sebastian Moise, membru în Comisia pentru Transporturi și Infrastructură din Camera Deputaților.
Ca soluție la această situație, liderul PMP din București consideră că este absolut obligatorie schimbarea actualului Guvern „Toate aceste argumente conduc către o singură concluzie: Guvernul PSD bagă economia în șanț. Dacă vrem să evităm criza economică, acest Executiv care și-a dovedit limitele trebuie să plece și el trebuie înlocuit de un Guvern care să înțeleagă că singura șansă spre prosperitate ține de încurajarea economiei private”, a concluzionat deputatul Mișcării Populare.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 27 mai 2024, 7:08
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro