Curriculum Vitae
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Alexandru Teacă > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Alina Tănăsescu (Grupul parlamentar al PSD)
Legea offshore, o lege pentru dezvoltarea economică a României!

Prin Legea offshore, România are pentru prima dată un cadru legislativ coerent, viabil și pragmatic în domeniul exploatărilor petroliere și de hidrocarburi offshore. Prevederile acestei legi sunt de o importanță uriașă pentru țara noastră, reglementându-se în mod transparent modalitățile de atribuire a operațiunilor petroliere, de exploatare a resurselor de hidrocarburi, precum și avantajele obținute de statul român, prin încasarea de redevențe și impozite.

Proiectul de Lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore (Legea offshore) va permite continuarea operațiunilor de exploatare și evaluare a resurselor de hidrocarburi din perimetrele offshore din Marea Neagră, dezvoltarea acestora, precum și interconectarea infrastructurii naționale de transport și alimentare cu gaze naturale. Legea are un impact fundamental pentru dezvoltarea economică, dar și pentru asigurarea siguranței energetice a României, acestea fiind obiective majore ale strategiei energetice și un element esențial din Programul de guvernare al PSD.
Astfel, este prevăzut în mod clar faptul că jumătate din producția de gaz din exploatările offshore va fi tranzacționată pe bursa din România, legea acordând investitorilor o deducere de 30% din impozitul pe venitul suplimentar obținut. S-a urmărit astfel crearea unui echilibru benefic pentru ambele părți între câștigurile obținute de stat și profiturile investitorilor ce vor exploata gazele din Marea Neagră.
Această lege dă posibilitatea României să își extindă rețeaua de distribuție a gazelor naturale, de care urmează să beneficieze o importantă parte a populației, neracordată în prezent la sistemul național de transport gaze naturale. Nu în ultimul rând, investițiile preconizate în domeniu vor duce implicit la dezvoltarea unor afaceri complementare, precum și crearea unui număr considerabil de noi locuri de muncă.
Proiectul legislativ reglementează că sumele datorate de titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetrele offshore ca impozit asupra veniturilor suplimentare se colectează într-un cont special, ce va fi utilizat pentru extinderea rețelelor de distribuție a gazelor naturale și a racordurilor la sistemului național de transport gaze naturale, precum și pentru finanțarea altor investiții stabilite prin hotărâre a Guvernului. Repartizarea sumelor colectate se face prin hotărâre a Guvernului. Colectarea impozitului asupra veniturilor suplimentare se va face de către Agenția Națională de Administrare Fiscală. Totodată, sumele vor putea avea ca destinație și finanțarea marilor programe din infrastructură, inclusiv construirea de autostrăzi.
Unul dintre obiectivele majore urmărite de statul român în cadrul dezbaterilor premergătoare adoptării acestui proiect legislativ este protejarea mediului înconjurător. Acest obiectiv a fost transpus în actuala lege offshore. De exemplu, a fost modificată zona de protecție în cazul unor descoperiri arheologice, care s-a redus de la 200 de metri la 50 de metri. De asemenea, firmele care vor exploata vor fi obligate să depună o declarație prin care să-și asume plata reparațiilor pentru eventuale daune aduse mediului. Potrivit proiectului de lege offshore, titularii acordurilor petroliere depun la Ministerul Energiei o „documentație” care va fi anexată cererii privind emiterea actului de autorizare pentru lucrările offshore. Fără această documentație, Ministerul Energiei nu poate emite actul de autorizare în privința lucrărilor offshore.
Legea votată și adoptată cu sprijinul Grupului parlamentar al PSD, are o importanță strategică imensă pentru țara noastră. Ea va avea ca efect direct parcurgerea unor pași consistenți spre crearea independenței energetice a României, precum și dezvoltarea economică generală a țării și a fiecăruia dintre noi, prin câștigurile obținute de stat și folosite în beneficiul tuturor românilor.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 4 februarie 2023, 8:35
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro