Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (sen.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Costel Șoptică > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Costel Șoptică (Grup PNL)

"La întocmirea bugetului anului 2014, voi milita pentru ca fermele mari să se poată dota cu echipamentele necesare asigurării igienei laptelui, iar micii proprietari de animale să beneficieze de sprijinul statului pentru piederile suferite din interdicția de a vinde laptele neconform pe piață."

Deputatul PNL Costel Șoptică, parlamentar ales deputat în circumscripția electorală nr. 7 Botoșani, secretar al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, a declarat astăzi că se va implica în întocmirea bugetului anului 2014. "Voi milita pentru ca fermele cu mai multe vaci să se poată dota cu echipamentele necesare asigurării igienei laptelui, iar micii proprietari de animale să beneficieze de sprijinul statului pentru piederile suferite din interdicția de a vinde laptele neconform pe piață", a declarat deputatul liberal.
"Când țara noastră a aderat la Uniunea Europeană, s-a angajat să respecte legile valabile pentru toate statele membre. Pentru agricultorii români, aderarea la UE a venit cu bani, dar și cu obligații. Pentru crescătorii de animale, de bovine, marea responsabilitate a fost cea referitoare la igiena laptelui. Din 2004, când au fost încheiate negocierile de aderare, se știa că producătorii de lapte trebuie să se alinieze la normele de igienă până la sfârșitul anului 2009. Investițiile în echipamente care să permită respectarea acestor condiții s-au dovedit prea mari pentru țăranii români, care dețin majoritatea covârșitoare a vacilor de lapte. De-a lungul timpului, s-au obținut trei derogări de la termenul la care agricultorii trebuie să se conformeze normelor de igienă. Ultima expiră la finele lui 2013", explică parlamentarul situația fermierilor.
"În consecință, cei care nu respectă normele europene de igienă nu vor mai putea vinde laptele pe piață, ceea ce va avea impact asupra veniturilor agricultorilor. Multe familii de țărani au ca sursă de venit tocmai banii proveniți din vânzarea laptelui, iar lipsa investițiilor în echipamente de igienă - instalații de muls și tancuri de răcire - îi scot de pe piață", subliniază Șoptică.
"Din punctul meu de vedere, crescătorii ar trebui departajați în funcție de numărul de animale pe care le dețin. Cei care pot produce pentru piață, cu mai multe vaci, de exemplu mai mult de 10 animale, ar trebui ajutați să facă investițiile în echipamentele de igienă, iar cei cu mai puține animale să fie ajutați de către stat, astfel încât să le fie compensate pierderile din interdicția de a vinde lapte în surplus pe piață. De altfel, tot mai mulți responsabili din domeniul agriculturii au început să avanseze ideea de a departaja sistemul de sprijin în funcție de capacitatea fermelor de a produce pentru piață sau pentru autoconsum. Noile Politici Agricole Comune, aplicabile din 2014, lasă o mare libertate de mișcare statelor membre să-și împartă banii pentru susținerea agriculturii așa cum consideră că este mai bine", a declarat Costel Șoptică.
În Botoșani, județul reprezentat de deputatul liberal în Parlamentul României, creșterea bovinelor este o activitate agricolă de bază. Ultimele statistici, de la 30 aprilie 2013, arată că în România sunt 2.208.217 bovine. Județul Botoșani se află pe locul doi, după Suceava, în ceea ce privește numărul de animale deținute, cu 107.691 de bovine. Iar în fermele familiale, nu în firme sau alte forme asociative, există 106.306 animale.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 20 aprilie 2024, 22:29
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro