Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (sen.)
2000-2004 (sen.)
1996-2000 (sen.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Viorel Ștefan > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la președintele Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, domnul deputat Viorel Ștefan (Grup PSD)

Comisia pentru buget, finanțe și bănci a audiat, în cadrul ședinței de marți, 12 aprilie 2016, conducerea Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSP) și a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), cu privire la implicațiile fiscale și acțiunile întreprinse în urma dezvăluirilor legate de dosarul ”Panama Papers”.

Reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală au adus la cunoștința membrilor comisiei faptul că, în acest moment, există un grup de lucru pentru verificarea, analiza, gestionarea și coordonarea informațiilor rezultate în urma dezvăluirilor jurnalistice legate de dosarul ”Panama Papers”. În acest sens, ANAF a înaintat o cerere oficială către Centrul Internațional de Jurnalism de Investigații, pentru a primi baza de date cu cetățenii și companiile care au legătură cu tranzacțiile din România. Totodată, ANAF a cerut sprijinul instituțiilor din România și autorităților fiscale din Uniunea Europeană și din statele terțe, având în vedere că, potrivit legislației fiscale interne și internaționale, pentru stabilirea rezidenței fiscale în țări cu taxare avantajoasă, sunt stabilite anumite criterii.
ANAF este interesată cu precădere de stabilirea valorii masei impozabile în vederea determinării impozitului datorat statului român.
În ceea ce privește recalificarea tranzacțiilor, ANAF efectuează controale în mod frecvent și acestea se regăsesc în actele întocmite. De asemenea a fost înființată o direcție cu atribuții de control pe segmentul persoanelor fizice cu conturi în afara granițelor țării. În acest context, reprezentanții ANAF au precizat că nu există convenție de evitare a dublei impuneri cu Republica Panama.
Președintele Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor a adus la cunoștință membrilor comisiei că monitorizează zilnic informațiile publice și le prelucrează prin proceduri specifice pentru a depista eventuale suspiciuni sau indicii de spălarea banilor sau de finanțare a actelor de terorism.
ONPCSB urmărește comportamentele financiare suspecte, cu conexiuni în paradisuri fiscale, iar Panama este un areal cu legături și posibilități faptice de protecție a unor tranzacții și fluxuri financiare cu conținut în zona spălării banilor sau finanțării actelor de terorism. Trebuie menționat faptul că în anul 2013 a fost încheiată Declarația de cooperare între unitățile de informații financiare din România și Republica Panama privind cooperarea în domeniul schimbului de informații având legătură cu spălarea banilor și finanțarea actelor de terorism, în baza căreia ONPCSB a transmis 11 solicitări de informații financiare.
În perioada 2003-31.03.2016, în baza de date a Oficiului erau înregistrate 286 de persoane fizice și companii care au realizat încasări și transferuri externe din și în Panama. Valoarea de intrare în România a fost de 21,7 milioane euro iar cea de ieșire din România de 50,5 milioane euro.
Referitor la comportamentele financiare suspecte în legătură cu Panama, ONPCSB a înaintat Parchetului un număr de 13 sesizări.
Oficiul este conectat la efortul global de combatere a spălării banilor.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 22 iulie 2024, 2:49
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro